Uz tenzije u Skoplju obilježena 151. godina od rođenja Goce Delčeva

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski na grobu Goce Delčeva, 4. februar 2023.

Strogi policijski protokoli i osiguranje, četverosatni zastoj na granici s Bugarskom gdje su bugarski državljani čekali ulazak i napeta atmosfera. Ovako je danas u Skoplju protekla proslava 151. godišnjice rođenja Goce Delčeva, povijesne ličnosti na koju pravo polažu Sjeverna Makedonija i Bugarska.

Delčev je bio revolucionar koji je predvodio makedonsko-bugarski otpor protiv Otomanskog Carstva u razdoblju od 1900. godine.

Makedonski predsjednik rano ujutro tiho je odao počast makedonskom revolucionaru, položivši cvijeće na njegov grob u Crkvi sv. Spasenja.

Vaš browser nepodržava HTML5

Napeto, ali mirno obilježen dan rođenja revolucionara Delčeva u Skoplju

Nakon državnog vrha, poruke su uputili i čelnik makedonske oporbe VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, kao i bugarski ministar unutarnjih poslova Ivan Demerdžijev.

Bugarski ministar unutarnjih poslova u tehničkom mandatu Demerdžijev, nakon polaganja cvijeća na grob, policijske mjere za osiguranje ovog događaja ocijenio je drakonskim.

"Odnosi između naša dva naroda ne podrazumijevaju ovako drakonske mjere kakvima smo svjedoci. Sigurnost bi trebala biti ograničena na mjesto događaja, sigurnost znači da svi koji žele doći mogu slobodno doći do groba Goce Delčeva", rekao je Demerdžijev.

Dodao je da ima bugarskih državljana kojima je na granici onemogućen ulazak u Makedoniju te poručio da svima treba dati priliku da odaju počast.

"Nismo došli ovdje provocirati, nego iskazati poštovanje. Mi smo susjedi i dobrosusjedstvo treba nastaviti", rekao je Demerdžijev.

Pročitajte i ovo: Sve o ulozi Goce Delčeva u sporu Sofije i Skoplja

Demerdžijev nije dočekao stotinjak bugarskih državljana koji su bili najavljeni za dolazak u Skoplje.

"Tehnički" problemi na granici i trojica uhapšenih bugarskih državljana

Do zastoja na granici je došlo jer je zbog "tehničkih problema" prekinut makedonski sustav kontrole prelaska granice i stvorila se velika kolona vozila.

No, bugarski dužnosnici sumnjaju da je riječ o "namjernoj pogrešci" da se spriječi dolazak Bugara u Skoplje.

Povodom ovog problema, Demerdžijev je najavio da će makedonskim graničnim prijelazima odmah donirati tri agregata kako ne bi imali problema poput današnjeg "pada sustava" zbog kojeg stotine automobila čekaju satima. Naveo je da je takvo ponašanje nedopustivo, tim više što nije "u skladu s pravcima u kojima se naša dva naroda kreću", gdje nema razloga za negativno ponašanje.

Makedonsko Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da su trojica bugarskih državljana privedena na graničnom prijelazu Deve Bair zbog remećenja javnog reda i mira.

“Oni su se najprije verbalno, grubo i neprimjereno ponašali uz najpogrdnije riječi, a zatim su pokušali fizički napasti policijske službenike koji su obavljali službene radnje, pri čemu su lišeni slobode te se radi na potpunom rasvjetljavanju slučaja”, stoji u priopćenju. iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Delegacija iz Bugarske u blizini groba Goce Delčeva, 4. februar 2023. Skoplje

Čelnik Bugarske fondacije "Makedonija", Viktor Stojanov, samoinicijativno je napustio kolonu vozila koja se nalazila na graničnom prijelazu Deve Bair između Sjeverne Makedonije i Bugarske i vratio se, jer nije mogao dočekati da sustav kontrole proradi. Ova je zaklada organizirala dolazak građana istočnog susjeda kako bi odali počast Delčevu.

Demerdžijev je novinarima u Skoplju rekao da je zamolio europarlamentarca Andreja Džambaskog i europarlamentarca Kostadina Kostadinova da ostanu u Bugarskoj i ne izazivaju provokacije.

Oni su 14. januara u Skoplju, zajedno sa stotinjak drugih bugarskih državljana, obilježili smrt revolucionarke Mare Buneve i skandirali "Makedonija je Bugarska".

No, bugarski ministar rekao je kako očekuje da svi ostali bugarski građani mogu doći na grob Delčeva.

Za oporbenog čelnika Hristijana Mickoskog iz VMRO-DPMNE-a šteta je da se komemoracija događa uz toliko policijskog osiguranja da građani ne mogu slobodno odati počast velikanu kakav je bio Delčev. Rekao je to nakon što je stotinama pristaša spriječeno doći s njim.

"Sramota je ovo što nam se danas događa, biti robovi u vlastitoj zemlji, biti zarobljenici koji ih drže u kavezima, a koji ne mogu u 21. stoljeću u slobodnoj Europi odati počast velikom čovjeku, čovjeku koji bio je Titan za makedonsku zemlju", rekao je.

Delegacija VMRO-DPMNE u blizini goba Goce Delčeva, 4. februar 2023. Skoplje

On je na tvrđavu Kale u Skoplju stigao sa stotinama pristaša i simpatizera stranke s transparentom na kojem je pisalo "Goče je Makedonija" i koji su ostali iza policijskog kordona. Nakon odlaska političkih izaslanstava, policija je građanima koji žele odati počast u manjim skupinama omogućila odlazak do Crkve sv. Spasenja.

Nekoliko stotina članova i simpatizera oporbe VMRO-DPMNE u blizini groba Goce Delčeva u Skoplju, 4. februar 2023.

Prethodno je, pod jakim policijskim osiguranjem, šef makedonske države danas položio cvijeće na grob Delčeva.

Proslavi 151. obljetnice rođenja u sklopu državnog izaslanstva nazočili su predsjednik Stevo Pendarovski, vladino izaslanstvo predvođeno premijerom Dimitrom Kovačevskim, ministri odbrane Slavjanka Petrovska, ministri unutarnjih poslova Oliver Spasovski i ministri Kultura Bisera Kostadinovska-Stojčevska, kao i izaslanstvo Skupštine.

"Ideali velikog vizionara Goce Delčeva, koji je prije više od jednog stoljeća shvatio svijet kao polje kulturnog napretka među narodima, razumljiva su ostavština i putokaz politike Vlade Republike Sjeverne Makedonije, utemeljene na dijaloga i uvažavanja, kao vrhunskih kulturnih i civilizacijskih dobrobiti", stoji u priopćenju Vlade.

Parastos je služio Stefan, poglavar Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske nadbiskupije, koji je govorio o djelu makedonskog revolucionara.

Nakon odlaska političkih izaslanstava, policija je počela propuštati manje skupine građana koji su došli na skopski Kale kako bi se poklonili grobu makedonskog revolucionara.

Tenzije između Sjeverne Makedonije i Bugarske porasle su u novembru prošle godine kada su pripadnici bugarske manjine u Sjevernoj Makedoniji otvorili bugarske klubove u Manastiru i Ohridu s imenima: "Car Boris Treći" i "Vančo Mijalkov", koji su vladali Bugarskom u razdoblje Osmanskog Carstva, s ciljem "ujedinjenja makedonskih zemalja s Bugarskom".

Ko je bio Goce Delčev?

Delčev je bio balkanski revolucionar i ideolog Ilindenskog ustanka, koji je poginuo u sukobu s otomanskom policijom 1903. godine.

I Bugari i Makedonci ga smatraju herojem u borbi protiv otomanske vlasti, ali se ne slažu o njegovom nacionalnom identitetu i krajnjim ciljevima njegovog tadašnjeg tajnog društva, Unutrašnje makedonske revolucionarne organizacija (VMRO), koja se tada u Makedoniji zove Makedonska revolucionarna organizacija.

Delčev se borio za političku samostalnost Makedonije protiv njenog priključenja Bugarskoj krajem 19. vijeka.

Dok se u Makedoniji 2. august 1903. smatra danom izbijanja bune za oslobođenje Makedonaca, Bugarska događaj posmatra kao borbu za slobodu makedonskih i trakijskih Bugara.

Pročitajte i ovo: Ko posjećuje grob Goce Delčeva kada mu nije rođendan?

Čak je formirana i zajednička bugarsko-makedonska komisija za historijska i obrazovna pitanja koja je trebalo da pronađe konsenzus o tome kako odati počast Delčevu i nekolicini drugih ličnosti, kao i kako učiti o njima. Preporuke nisu provedene.

Neslaganja o mjestu Delčeva u zajedničkoj historiji i čvrsto isprepletenih nacionalnih narativa dovela su do njegove sahrane, ekshumacije i ponovnog sahranjivanja u Grčkoj, Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji.

Sličan događaj je prošle godine bio razlog za pojačane mere sigurnosti, ali je prošao bez incidenata.

Ponovno oživljavanje bugarsko-makedonskih tenzija, uključujući nasilni napad na makedonskog državljanina koji se identificira kao Bugarin pre dvije nedjelje, izazvalo je kratak diplomatski zastoj na relaciji dvije zemlje i produbilo strahove Makedonaca da će ostati taoci hirova njihovog susjeda, koji je član Europske unije.

Sofija se protivila pokušajima susjeda da se pridruži Europskoj uniji, ali je prošle godine odustala od protivljenja pregovorima o pristupanju nakon što je od Skoplja dobila obećanje o pravima manjina.