Kako mladi regije vide svoju budućnost?

Kako sebe vide u budućnosti, šta žele od života, šta im je najvažnije?

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

U ovosedmičnoj emisiji pitali smo mlade iz Srbije, Crne Gore i BiH, koje su im najveće želje za budućnost? Kako sebe vide u budućnosti, šta žele od života, te šta im je najvažnije u životu?

Zanimljiv posao i plata koja omogućava bezbrižan život, prve su želje koje mladi u Srbiji navedu kada ih pitate koje su im najveće želje za budućnost. Potom dolazi i ljubav a, kod nekih i bijeg iz zemlje. Sa mladima u Srbiji razgovarala Svetlana Božić Krainčanić.

Vaš browser nepodržava HTML5

Razgovor sa mladima iz Srbije

Prema istraživanjima, mladi iz BiH kada razmišljaju o budućnosti, imaju uglavnom iste želje. U životu raditi posao koji voliš, moći živjeti od njega, ili jednostavno samo otići iz zemlje. Želju za putovanjima imaju skoro svi mladi, samo kažu da za to nažalost nemaju dovoljno novca. Želje mladih Tuzlaka prikupila Maja Nikolić.

Vaš browser nepodržava HTML5

Razgovor sa mladima iz BiH

Koliko ljudi - toliko želja, tako se mogu opisati odgovori mladih sagovornika u našoj anketi sa pitanjem što je im je najvažnije u životu, i ispunjenje kojih želja su im vodilje. Šira istraživanja su pokazala da mladi u Crnoj Gori kao najvažnije rangiraju obrazovanje, karijeru i bogatstvo, te osobine kao što su vjernost, odgovornost i nezavisnost. Visoko na njihovoj skali važnosti su, kako su rekli Jasni Vukićević takođe prijatelji i zasnivanje porodice, dok je građanski aktivizam navelo svega oko trećina ispitanika.

Vaš browser nepodržava HTML5

Razgovor sa mladima iz Crne Gore

U najnovijoj emisiji „Glasom mladih“ možete čuti i priču o prvoj bišćanki koja se školovala u Hirošimi, saznaćete više o Omladinskoj banci u Doboju, kao i o prilici za studente iz BiH da preko ljetnjeg raspusta da rade u Njemačkoj.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Vaš browser nepodržava HTML5

Glasom mladih 24.03.2019.