Glavaš zasad ostaje u BiH nako izlaska iz zatvora

Vaš browser nepodržava HTML5

Branimir Glavaš, nekada visoko pozicionirani zvaničnik Hrvatske, koji je još 2009. osuđen za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku tokom 1991. godine, u utorak je pušten iz zatvora u Mostaru, gdje je izdržavao kaznu, a nakon što je Ustavni sud Hrvatske 12. januara ukinuo pravosnažnu presudu o osmogodišnjoj zatvorskoj kazni za Glavaša. Odmah po izlasku iz zatvora, Glavaš je najavio da će nastaviti pravnu borbu za dokazivanje, kako tvrdi, svoje nevinosti i čistote Domovinskog rata u Hrvatskoj, a ostaje i pri stavu da cijeli proces protiv njega ima političke motive. Najavio je i da će do daljnjeg živjeti u Bosni i Hercegovini, čiji je takođe državljanin.

Branimir Glavaš, kojeg neki hrvatski mediji opisuju kao jednog od osnivača HDZ-a, te potom i regionalne stranke HDSSB u Slavoniji 2005. godine, nakon ukupno otprilike pet godina i četiri mjeseca iza rešetaka, našao se na slobodi.

Tome je prethodila odluka Ustavnog suda Hrvatske, koji je nedavno ukinuo pravosnažnu presudu hrvatskog Vrhovnog suda o osam godina zatvora Glavašu za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku, u slučajevima poznatijim kao "Garaža" i "Selotejp".

Našavši se na slobodi, po izlasku iz Kazneno-popravnog zavoda u Mostaru, taj bivši visoko pozicionirani zvaničnik Hrvatske, zastupnik u Saboru i nekada general-major Hrvatske vojske, Branimir Glavaš, medijima je izjavio da njegov izlazak iz zatvora znači prvi korak u pravnoj borbi za dokazivanje vlastite nevinosti, ali i potvrdu čistote Domovinskog rata.

"Svjestan sam da je preda mnom još dug put pravne bitke u dokazivanju te nevinosti, ali smatram da je ova odluka Ustavnog suda i ovaj sam momenat izlaska iz mostarskog zatvora, prekida izvršenja kazne, jedan kilometarski korak u dokazivanju te istine o čistoći Domovinskog rata", poručio je po izlasku iz zatvora.

Glavaša je, inače, pred zatvorom u Mostaru po izlasku dočekao njegov bliski saradnik Ivan Drmić, zastupnik u Saboru Republike Hrvatske, u ime stranke koju je upravo Branimir Glavaš osnovao - Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje – HDSSB.

U toj stranci i dalje tvrde da sudski progon Branimira Glavaša ima političku pozadinu. O tome je na naše pitanje Ivan Drmić kazao:

"Tko god objektivno želi gledati na ovaj slučaj, znači od 2005. kada je ovaj progon i počeo, vidi se da je tu na prvom mjestu politička umiješanost, politička motiviranost i on u dosadašnjim procesima jednostavno nije imao šanse obraniti se pred hrvatskim sudovima."

Podsjetimo, neki mediji u Hrvatskoj skloni Glavašu tvrdili su da se njega počelo sudski progoniti 2005. godine, ubrzo nakon što se politički razišao sa tadašnjim prvim čovjekom hrvatske politike, Ivom Sanaderom. Sâm Branimir Glavaš na naše pitanje da li i dalje tvrdi da je u pozadini svega politika, je uz ostalo odgovorio:

"Pa, evo već sama činjenica da od srijede ja čekam da izađem iz zatvora i to valjda nešto govori."

Treba reći i da je u slučaju Branimira Glavaša, nakon što je hrvatski Ustavni sud ukinuo pravosnažnu presudu o osam godina zatvora za ratne zločine, Županijski sud u Zagrebu raspisao potjernicu za Glavašem, jer je ostala na snazi nepravosnažna presuda u trajanju od deset godina zatvora. Prema toj potjernici, u slučaju da stupi na tlo Republike Hrvatske, Glavaš bi bio uhapšen.

Zato je Branimir Glavaš po izlasku iz zatvora najavio da će boraviti u mjestu Drinovci, opština Grude, u Zapadnoj Hercegovini, gdje je po dolasku u BiH prije skoro šest godina sagradio porodičnu kuću. Daljnje poteze Branimira Glavaša u tom smislu najavio je njegov bliski saradnik Ivan Drmić:

"Prvih dana će biti u Drinovcima, a očekujemo ovih dana i dolazak njegovih odvjetnika. S njima će dogovoriti daljnje poteze, jer pred njim je nova pravna bitka iz koje se isto tako nadamo da će izaći kao pobjednik."

A sâm Glavaš je rekao da su njegovi advokati već povukli prve poteze i to u vezi sa raspisanom potjernicom, jer, kako objašnjavaju hrvatski mediji, za sve prvostepene kazne preko pet godina zatvora, osuđeni mora biti u pritvoru.

"Oni su već podnijeli jedan podnesak, prijedlog Vrhovnom sudu da se taj pritvor ukine. Ja vjerujem da će se to i dogoditi", kazao je Glavaš.

Po izlasku iz mostarskog zatvora, Branimir Glavaš je, odgovarajući na pitanja brojnih okupljenih novinara, najavio i da neće bježati od hrvatskog pravosuđa, te je najavio da će se odazvati na sve pozive da prisustvuje ročištima:

"Smatram da Vrhovni sud treba ponovo razmotriti te žalbe. Kako sam dobio zadnji put poziv u BiH od strane Vrhovnog suda da nazočim ročištu na Vrhovnom sudu, ja očekujem da će to Vrhovni sud i ovog puta učiniti."