Vjeruju li mladi Balkana u snagu protesta?

Cilj protesta je putem određene akcije ostvariti željene promjene u društvu ili nekom njegovom segmentu

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Protest je naziv za energični javni prigovor ili istup protiv nečijeg djelovanja koje se smatra nepravilnim, bar tako govore definicije. Cilj protesta je putem određene akcije ostvariti željene promjene u društvu ili nekom njegovom segmentu – političkom, ekonomskom, vjerskom... Svaka od zemalja regiona prošla je kroz periode protesta od kojih su neki polučili rezultate, a neki ugušeni zbog političkih manipulacija i zloupotreba ili odustajanja građana.

Posljednji veliki protest u BiH održan je u Banjaluci, a kao kulminacija višemjesečnog okupljanja građana na Trgu Krajine pod nazivom Pravda za Davida. Građani su zahtijevali da vlasti i policijski organi iznesu istinu o stradanju mladića Davida Dragičevića koji je umro pod nerazjašnjenim okolnostima.

Vaš browser nepodržava HTML5

Hiljade građana traži pravdu za Davida

A brojni protesti koji su se održavali u Banjaluci prema mišljenju mladih u tom gradu ne daju željene rezultate. Razlozi su, kako su naveli Gojku Veselinoviću, politička opstrukcija, ali i nedovoljna aktivnost i istrajnost građana.

Vaš browser nepodržava HTML5

Banjaluka: Brojni protesti bez učinka

"Potrebno je da se desi nemoguće“, jedan je od ključnih osvrta mladih Beograđana sa kojima smo u mjesecu punoljetstva petokotobarskih političkih promjena u Srbiji, čiji je epilog bio pad režima Slobodana Miloševića, razmatrali ima li u današnje vreme vjere u proteste i njihovu snagu.

Vaš browser nepodržava HTML5

'Protest protiv diktature': U šetnji od '92.

​Nezadovoljstvo i razočaranje sa jedne, ali i apatija oličena u ubjeđenju da nikakve krupne političke i društvene promene nisu moguće – akutno je stanje iz koga mladi, sa kojima je razgovarao naš Milan Nešić, kažu da trenutno ne vide izlaz.

Vaš browser nepodržava HTML5

Beograd: Apatija kao akutno stanje

Većina mladih u Crnoj Gori vjeruju u moć i snagu protesta, iako nemaju lično iskustvo.

Pročitajte i ovo: Protiv urbanizacije budvanskog ostrva

​A dosadašnje proteste u Crnoj Gori studenti doživljavaju neuspješnim, uglavnom zbog, kako javlja Lela Šćepanović, mentalitetskom crtom Crnogoraca da, kako ocjenjuju, ne istrajavaju u svojim zahtjevima.

Vaš browser nepodržava HTML5

Mladi Crnogorci traže više istrajnosti

U najnovijoj emisiji Glasom mladih poslušajte i zašto mladi aktivista Arman Bešlija uprkos sjajnim referencama u radu sa mladima nije dobio posao u Kantonalnom ministarstvu za mlade, obrazovanje, nauku, kulturu i sport. Čućete kako je i zašto BiH u posljednjih dvadeset godina ostala bez 80 000 mladih. Ne propustite i kako je izgledalo biciklističko putovanje mlade Švajcarkinje od njene domovine do Bosne, kao i priču o hrvatskoj pjevačici Luce - koji mnogi poistovjećuju sa slavnom Adele.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Vaš browser nepodržava HTML5

Glasom mladih 28.10.2018.