Strah od neizvjesnosti prepreka zasnivanju porodice

Vjenčanje, ilustrativna fotografija

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Ostvariti se u ulozi roditelja i graditi porodicu za mlade ljude u Srbiji, BiH i Crnoj Gori sve više je sfera želje, a sve manje ispunjenja. Nezaposlenost, besperspektivnost, strah od onoga šta nosi sutra doveli su do toga da ove zemlje postaju demografski starije, bijela kuga hara, a mladi odlaze u potrazi za boljim životom.

Tako na primjer Srbija svake godine izgubi grad veličine 36 hiljada stanovnika zbog negativnog prirodnog priraštaja i migracija. Pokazalo je to posljednje istraživanje Srpske akademije nauka i umjetnosti. Država je još pre desetak godina pokrenula mjere za podsticaj rađanja, ali mnogi mladi, u zemlji u kojoj je prosečna plata u januaru bila 335 evra, sa sve više rezervi razmišljaju o planiranju porodice, uglavnom strahujući da neće moći da obezbede golu egzistenciju. Njihova razmišljanja prenosi Zoran Glavonjić

Vaš browser nepodržava HTML5

Mladi Beograda o zasnivanju porodice


Loša ekonomsko- socijalna situacija u zemlji, nemogućnost zaposlenja i neizvjesna budućnost problemi su koje mladi iz Crne Gore nabrajaju kao razloge što o planiranju porodice sve rjeđe razmišljaju. Sa njima je razgovarala Lela Šćepanović.

Vaš browser nepodržava HTML5

Mladi Crne Gore o zasnivanju porodice


U Bosni i Hercegovini je sve manje onih koji žele stupiti u bračne vode i zasnovati porodicu, a sve više onih koji se žele razvesti. Ekonomska situacija u BiH mladima ne dozvoljava da dugodišnje veze okrune brakom, a potom i rađanjem djece. U BiH ne postoje ni aktivne politike koje se bave podrškom porodicama, te se mire sa sve većim odlaskom mladih, rekli su Maji Nikolić.

Vaš browser nepodržava HTML5

Mladi BiH o zasnivanju porodice


Index sreće

UN su nedavno objavile index sreće u svijetu, a BiH je zauzela 90. mjesto i najnesretnija je zemlja u regiji. Prema stavu istraživača koji su radili na projektu sretnima se smatraju one zemlje koje imaju zdravu ravnotežu napretka, socijalnog kapitala, povjerenja u vladu i najmanju nejednakost. Svjesni su toga i u Goraždu gradu u Istočnoj Bosni koji je u posljednjih nekoliko godina izrastao u jednu od najprosperitetnijih sredina.

Jesu li mladi u tom gradu o čijim ekonomskim uspjesima pišu i strani mediji, danas sretniji, i šta predstavlja najveću prepreku, pitao ih je Alen Bajramović.

Vaš browser nepodržava HTML5

Mladi Goražda o sreći


U vremenu kada se generacije u usponu žale na nedostatak posla, nepotizam ili se pak nadaju poslu u administraciji braća Ervin i Elvin Blažević svojim brendom „Twin cakes“ pokazuju da može i puno bolje. Od otvaranja firme do danas uspjeli su se nametnuti na tržištu slastica i davno su prešli granice svog rodnog grada pa narudžbe za njihove torte danas dolaze iz različitih krajeva BiH. Osim toga, braća su profesionalni nogometaši, članovi državne mininogometne reprezentacije. Sa njima je razgovala Ivana Bilić.

Vaš browser nepodržava HTML5

Priča o Ervinu i Elvinu Blaževiću


Ko traži rješenje i naći će ga! Pokazali su to mladi iz Tešnja, Gračanice i Petrova koji su iz problema i svakodnevnih prepreka pronašli kreativna rješenja od koristi za cijelu zajednicu. Svoje su ideje predstavili na start-up danu „Kreni”koji je u Tešnju održan u sklopu projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ u organizaciji UNDP. Njihove ideje prenosi Arnes Grbešić.

Vaš browser nepodržava HTML5

Start-up u Tešnju