Kada se izmiješaju muzika i politika

U rubrici Radija Slobodna Evropa "Glasom mladih" bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

U ovosedmičnoj emisiji pitali smo mlade iz BiH, Srbije i Crne Gore da li im smeta kada muzičari "koketiraju" sa politikom, daju političke izjave ili aktivno učestvuju u predizbornim kampanjama i političkim skupovima,?

Smatraju li mladi u Beogradu, Banja Luci i Podgorici da li muzičari na ovaj način lakše i brže dolaze do veće popularnosti i koliko je u stvari mladima bitno da li se njihov omiljeni muzičar politički eksponira?

Mladi Beograđani smatraju da se politika i muzika u Srbiji prilično prepliću i da je teško reći ko sa kim više koketira – muzičari sa politikom ili političari sa muzikom. Kažu da su prepoznatljive dvije pojave – dio estrade kojim dominira folk i čije pojedine zvijezde pružaju podršku vladajućoj partiji i, sa druge strane, onaj dio scene koji je više alternativan nego mejnstrim, a sa kog se može čuti i po koji kritički stih. Politika, s druge strane, koristi sve moguće načine da na popularnosti muzičara ubere po koji poen, ili pak da sa frekvencija ukloni one koji joj nisu po volji. Ipak, mlade u Srbiji, sa kojima je razgovarao Ognjen Zorić, mešanje muzičara u politiku više odbija nego što privlači.

Vaš browser nepodržava HTML5

Mladi Beograda o mešanju muzike i politike

Banjalučani su uglavnom jedinstveni u mišljenju da muzičari ne bi trebalo da se miješaju u politiku. S druge strane, obzirom da je u BiH skoro sve prožeto politikom – mladima nije neobično da se muzika i muzičari koriste u politčke svrhe, naročito u predizbornoj godini, ili kampanjama pred izbore. Sa mladima u Banja Luci razgovarao Gojko Veselinović.

Vaš browser nepodržava HTML5

Mladi Banjalučani o mešanju muzike i politike

Sličnog mišljenja su i mladi iz Crne Gore, koji smatraju da muzičarima i sportistima nije mjesto na promocijama političkih partija. Ipak, razumiju da se bez politike na ovim prostorima teško živi, pa Podgoričani sa kojima je pričala Lela Šćepanović nalaze razumijevanje za one u čijoj muzici uživaju.

Vaš browser nepodržava HTML5

Mladi Podgorice o mešanju muzike i politike

U najnovijoj emisiji Glasom mladih govorimo i o Lamiji Borčak iz Goražda koja tri godine živi na Kipru, gdje igra u rukometnoj Super ligi, a predstavljamo i mlade Konjičanke, koje su kroz programe razmjene učenika dobile priliku da jednu školsku godinu pohađaju van granica BiH. Upoznaćete i Mehmeda Mahmutovića iz Bihaća koji sebe smatra Jugoslovenom, mada je rođen nakon njenog raspada. Povešćemo vas i u Bratunac, gdje će se u narednih devet mjeseci realizirati projekat "Tinejdžeri za održiv mir".

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Vaš browser nepodržava HTML5

Glasom mladih 16.09.2018.