Je li volontiranje put do zaposlenja?

Ilustrativna fotografija: Mladi volonteri u Kumanovu

Za mlade na prostoru Balkana često se govori da su pasivni, a da nije tako, pokazali su srednjoškolci iz Jajca. Izborili su se da nastave svoje školovanje skupa i poručuju da će nastaviti svoju borbu i da više neće dozvoliti da ih se razdvaja po nacionalnoj osnovi. Šta o tome kaže Amar Kundalić iz Asocijacije srednjoškolaca u BiH:

Vaš browser nepodržava HTML5

Amar Kundalić


Aktivizam se iskazuje i kroz volontiranje, a upravo tom temom bavimo se na početku emisije. Istražujemo koliko su mladi zainteresirani da svoje vrijeme troše na volontiranje i vide li u tome koristi za buduće zaposlenje? Imaju li neka pozitivna ili negativna iskustva pitali smo mlade u Srbiji, BiH i Crnoj Gori.

U Srbiji mladi mahom imaju pozitivne stavove o volonterskom radu, ali istovremeno su svjesni da mnogi pod plaštom aktivizma pokušavaju iskoristiti ih kao besplatnu radnu snagu. Prema istraživanju Ministarstva omladine, pedeset posto mladih u Srbiji volontiranje doživljava kao mogućnost da se stekne iskustvo koje je korisno za dobijanje posla. Detaljnije u prilogu Norberta Šinkovića:

Vaš browser nepodržava HTML5

Mladi Novosađani o volontiranju


Mladi uglavnom ne vjeruju da im u Crnoj Gori za buduće zaposlenje može pomoći volonterski rad i iskustvo jer smatraju da se u crnogorskom društvu to ne cijeni. Ipak, studenti i srednjoškolci sa kojima je razgovarala Lela Šćepanović kažu da uživaju u volontiranju,naročito u bolnicama i organizacijama humanitarnog profila:

Vaš browser nepodržava HTML5

Mladi Nikšića o volontiranju


U okolici Doboja mladi, i oni koji imaju volontersko iskustvo, i oni koji ga nemaju misle da ono može pomoći u budućem zaposlenju, ali i da širi vidike i razvija komunikacijske vještine. Detalje ima Arnes Grbešić:

Vaš browser nepodržava HTML5

Mladi Doboja o volontiranju

Ostati ili otići?

Život u malim gradovima, poput Goražda, pred mlade ljude stalno postavlja dilemu – ostati ili otići za boljim životom. Ipak, Alen Bajramović našao je pojedince koji odlučuju ostati i boriti se, i za to pronalaze načine.

Vaš browser nepodržava HTML5

Mladi Goražda

Priča koja slijedi, govori o mladom bračnom paru Tucaković iz Konjica. Sanela i Emir, grade svoj mali skromni svijet ljubavi i vjere, da život čine male stvari i, iako bez posla, nisu imali straha od zasnivanja obitelji. Detalje donosi Mirsada Ćosić:

Vaš browser nepodržava HTML5

Priča o Saneli i Emiru

Svake godine je sve više mladih koji svijetom putuju sa ruksacima na leđima i skomnim budžetima. Iako backpacking, kao način putovanja, još nije popularan među mladima iz BiH, za Nermina Mameledžiju iz Travnika postaje stil života. Priče o putovanjima koje je Nermin ispričao našoj Mariji Augustinović dokazuju da je, uz volju i dobru organizaciju, svijet moguće obići sa ruksakom i bez mnogo novca.

Vaš browser nepodržava HTML5

Backpacker iz Travnika

Armin Malikić, mladi je pjevač iz Banovića. Široj javnosti postao je poznat nakon sudjelovanja u prvoj sezoni natjecanja X-factor. Mnogi ga upoređuju sa britanskim pjevačom Jamesom Morrisonom. Do sada je objavio nekoliko singlova, a do kraja godine izaći će mu i album prvijenac. Sa Arminom je razgovarao Ivan Katavić:

Vaš browser nepodržava HTML5

Razgovor sa Arminom Malikićem