General VRS-a o zapovjednom lancu

Svjedok Ljubomir Obradović u sudnici 23. veljače 2012.

Suđenje bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću nastavljeno je iskazom generala Vojske Republike Srpske Ljubomira Obradovića, bivšeg načelnika operativnog odjeljenja u Glavnom štabu. Njega je pozvalo tužiteljstvo kako bi svjedočio o strukturi i načinu funkcioniranja Glavnog štaba VRS-a i njegovom suodnosu sa civilnim vlastima kojima je optuženi u sporno vrijeme bio na čelu.

Kako bi prikazala da je optuženi bio upoznat sa svime što se događalo u ratno vrijeme tužiteljica Carolyn Edgerton je pokazala Obradoviću niz dokumenata korespodencije VRS-a s Karadžićem pa tako i one u vrijeme zauzimanja zaštićene zone Srebrenica u srpnju 1995.godine.

„Ovdje pod 6 B piše – u tijeku današnjeg dana naše su snage ušle u Srebrenicu. Je li to primjer jednog izvještaja koji su sadržavali informacije o vojnim događajima ili značajnim teritorijalnim dobicima?“, ispitivala je tužiteljica predstavljajući naredbe VRS-a, posebice Drinskog korpusa koji se smatra, između ostalih, krivcem za masovna smaknuća dječaka i muškaraca
Kako bi prikazala da je optuženi bio upoznat sa svime što se događalo u ratno vrijeme tužiteljica Carolyn Edgerton je pokazala Obradoviću niz dokumenata korespodencije VRS-a s Karadžićem.
bošnjačke nacionalnosti.

Budući da Karadžić osporava svoj utjecaj na vojne operacije, odnosno predstavlja se civilnim predstavnikom vlasti iako je kao predsjednik bio i vrhovni zapovjednik VRS-a, tužiteljica se trudila izvući iz Obradovića, osim informacija o zapovjednom lancu vojske bosanskih Srba te provođenju odluka optuženog – i podatke koje je dobivao s ratišta.

„Jesu li operativni izvještaji koji su slani dr.Karadžiću sadržavali, između ostalog, stvari poput informacija o borbenim djelovanjima vojske, informacija o sprovođenju operativnih planova“, ispitivala je detalje prenošenja informacija tužiteljica.

„Ne, ja sam govorio jučer o sadržaju dnevnih operativnih izvještaja. Tu se daju podaci o protivniku, neprijatelju, njegov raspored, vjerovatne namjere, grupiranje, gubici u materijalnim sredstvima, ljudstvu, stanje kod susjeda i nove eventualne odluke zapovjednika korpusa za daljnji nastavak djelovanja“, odgovarao je svjedok bez previše entuzijazma prilikom odgovaranja, odnosno otkrivanja stvari koje bi dodatno mogle kompromitirati Karadžića.

Tužiteljica je Obradoviću prikazala dokument upućen 14.srpnja 1995.godine iz Glavnog štaba VRS-a tadašnjem predsjedniku Karadžiću, a govori o velikom broju Bošnjaka koji se predao.



Potkraj glavnog ispitivanja moglo se saznati kako je u vrijeme zauzimanja Srebrenica Obradović bio na bolovanju, a 17.srpnja 1995. po putu je saznao da je spomenuta zaštićena zona napadnuta. Prema depeši generala VRS-a Zdravka Tolimira (pomoćnika Ratka Mladića u Glavnom štabu za obavještajno-sigurnosna pitanja) zarobljeni Bošnjaci se nisu trebali evidentirati „u slučaju da muslimani ne ispoštuju dogovoreno“ o razoružanju i predaji.

Tijekom unakrsnog ispitivanja optuženi Karadžić je pokušao prikazati kako se većina vojnih aktivnosti događala prema planu Glavnog štaba VRS-a te kako se prema dokumentima može vidjeti da su se zarobljeni Bošnjaci željeli sačuvati za razmjenu.

Optuženi je već kod svjedočenja prethodnih svjedoka naglasio kako on nije naredio ulazak u Srebrenicu nego je samo prihvatio sugestiju VRS-a koja ga je obavijestila da nema otpora niti spriječavanja u napredovanju.

Ovom prilikom je Karadžić istaknuo da nikada nije bilo usmene ili pismene korespodencije između civilnih i vojnih vlasti o nečemu nezakonitom što mu je svjedok potvrdio. Obradović će dovršiti svoj iskaz u petak.

Kao sljedeći svjedok najavljen je bivši načelnik Glavnog štaba VRS-a Manojlo Milovanović, koji je tijekom rata obavljao dužnost zamjenika Ratka Mladića.