Gazprom u srijedu u Hrvatskoj

Hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak potvrdio je da u srijedu u Zagreb dolazi izaslanstvo ruske naftne kompanije Gazprom. Oni će se susresti sa premijerom Zoranom Milanovićem i sa hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.

Jedna od tema razgovora mogla bi biti i INA, potvrdio je Vrdoljak.

„Moguće je da ćemo razgovarati o INA-i jer je ona strateška nacionalna kompanja, po meni treba biti energetski regionalni lider pa je u fokusu interesa mnogih svjetskih partnera. Meni je najvažnije da sačuvamo zaposlenike Ine i da energenti za građane Hrvatske budu jeftiniji, a tko će to ispuniti, dobro je došao i sasvim mi je svejedno s kim razgovaram samo da se dogovoreno i sprovede“, kazao je ministar na novinarsko pitanje.

"Ovo nije ni prva a ni posljednja posjeta ozbiljnih energetskih kompanija u Hrvatsku, to se u zadnjih godinu dana događa kontinuirano. To nam je bila želja i za koju godinu će se osjetiti rezultati", rekao je ministar.

Za kraj tjedna najavio je i dolazak zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova.

Vrdoljak je komentirao i nastavak razgovora hrvatske Vlade s MOL-om krajem mjeseca. Naglasio je da je stav i dalje isti, da Hrvatska mora biti strateški partner koji ima utjecaj na donošenje svih strateških odluka koje se tiču Ine. Istaknuo je da se neće dozvoliti uništavanje tvrtke, da se upropaštava ne investirajući.

"Mi moramo biti partneri koji mogu utjecati na strateške odluke i zajedno sa strateškim partnerom definirati kako investirati potrebnih 3,5 milijardi dolara, od čega dvije milijarde u novu proizvodnju i rafinerije te 1,5 milijardu u rafinerije i pumpe. Ako to realiziramo, imat ćemo INA-u kakvu želimo i tada ćemo imati najmanju cijenu derivata, nafte, struje i plina u regiji", rekao je Vrdoljak.

On od nastavka pregovora očekuje konstruktivan razgovor s predstavnicima MOL-a te očekuje da su uzeli u obzir sve pravne konsekvence nedavne pravomoćne presude Ivi Sanaderu kojom se potvrđuje da je od MOL-a primio 10 milijuna eura mita.