U napadu na centar UN-ove agencije u Gazi najmanje devet poginulih

Dim iznad Khan Yunisa na jugu Pojasa Gaze nakon izraelskog bombardiranja, 24. januara 2024.

Izraelska vojska ispalila je dvije granate na Centar za obuku agencije UN-a za humanitarne poslove (UNRWA) u Khan Yunisu, na jugu Pojasa Gaze, ubivši devet osoba i ranivši više od 70, izvijestio je direktor agencije.

Oko 800 raseljenih osoba nalazi se u ovom centru, rekao je Thomas White.

Timovi UNRWA-e i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokušavaju doći do zgrade, ali ih u tome sprječava nasip zemlje, iako je ruta dogovorena s izraelskom vojskom, naveo je White u objavi na mreži X.

Na internetskoj stranici UNRWA-e navodi se da je do 14. januara ubijen 151 radnik te agencije, od kojih su četvero bili zdravstveni djelatnici.

Regionalni direktor WHO-a za istočni Mediteran Ahmed Al-Mandhari rekao je u srijedu da je situacija u Pojasu Gaze "katastrofalna", a broj radnika u zdravstvenim ustanovama "smanjen na pet posto".

"Napadi na zdravstvene ustanove predstavljaju flagrantno kršenje međunarodnog humanitarnog prava", istakao je.

Izraelske snage nastavile su napade tenkovima i bespilotnim letjelicama na grad Khan Yunis.

Glasnogovornica izraelske vlade odbacila je medijske izvještaje o mogućem novom posredničkom dogovoru s Hamasom prema kojem bi se borbe zaustavile u zamjenu za oslobađanje zarobljenika.

"Izrael neće odustati od uništenja Hamasa, povratka svih talaca i neće biti sigurnosne prijetnje Izraelu iz Gaze", rekla je novinarima glasnogovornica, Ilana Stein.

"Neće biti prekida vatre. Ranije su postojale pauze u humanitarne svrhe. Hamas je prekršio taj sporazum", poručila je.

Ministarstvo zdravstva u Pojasu Gaze kojim upravlja Hamas, navelo je u srijedu da je broj ubijenih na tom palestinskom teritoriju od početka rata između Izraela i te militantne organizacije dostigao 25.700, mahom žena, djece i maloljetnika, prenosi AFP.

U protekla 24 sata ubijeno je 210 ljudi.

Uz to je navedeno da je od 7. oktobra, kada je počeo rat, 63.740 ljudi ranjeno.

čitajte Izraelska vojska kaže da su u Gazi ubijena 24 vojnika