Hamas odbacuje nove izraelske uslove u pregovorima o prekidu vatre u Gazi

Kuća na severu Pojasa Gaze uništena u izraelskom napadu, 22. avgust 2024.

Palestinski radikalni pokret Hamas je u nedelju saopštio da odbacuje nove izraelske uslove iznesene u pregovorima o prekidu vatre u Gazi, unoseći dodatnu sumnju u šanse za napredak u najnovijim pokušajima koje podržavaju SAD za okončanje 10-mesečnog rata.

Višemesečni razgovori nisu uspeli da donesu sporazum o okončanju razorne izraelske vojne kampanje u Pojasu Gaze ili oslobađanju preostalih talaca koje je Hamas – kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom – zarobio u napadu te grupe 7. oktobra na Izrael koji je pokrenuo rat.

Glavne tačke spora u tekućim pregovorima kojima posreduju SAD, Egipta i Katar uključuju prisustvo Izraela u takozvanom Filadelfijskom koridoru, uskom delu teritorije dugačkom 14,5 kilometara duž južne granice Pojasa Gaze s Egiptom.

Hamas je saopštio da je Izrael odustao od obaveze da povuče trupa iz tog koridora i izneo druge nove uslove, uključujući proveru raseljenih Palestinaca prilikom njihovog povratka u najnaseljeniji severni deo enklave kada primirje počne.

Pročitajte i ovo: Desetine poginulih u napadima na jugu Gaze dok traju pripreme za pregovore o prekidu vatre

"Nećemo prihvatiti razgovore o povlačenju od onoga što smo dogovorili 2. jula ili novim uslovima", rekao je u nedelju zvaničnik Hamasa Osama Hamdan za televiziju te grupe Al-Aksa.

Hamas je u julu prihvatio američki predlog za početak pregovora o oslobađanju izraelskih talaca, uključujući vojnike i muškarce, 16 dana posle prve faze sporazuma za okončanje rata u Gazi, rekao je Rojtersu visoki izvor Hamasa.

Hamdan je takođe rekao da je Hamas predao posrednicima svoj odgovor na najnoviji predlog, rekavši da su priče SAD o skorom dogovoru laž.

Delegacija Hamasa otišla je u nedelju iz Kaira posle razgovora s posrednicima, rekao je visoki zvaničnik Izat El-Rešik, dodajući da je grupa ponovila svoj zahtev da svaki sporazum mora da predviđa trajni prekid vatre i potpuno povlačenje izraelskih snaga iz Pojasa Gaze.

U izraelskim operacijama u Pojasu Gaze posle napada Hamasa 7. oktobra ubijeno je više od 40.000 ljudi, navode lokalne zdravstvene vlastima pod kontrolom Hamasa.

Izvor: Reuters