Gay i anti-gay parada u Zagrebu

Zagreb

Ove će se godine uz već tradicionalni zagrebački „gay pride“ lezbijskih i gay skupina organizirati i „anti-gay parada“ koju organizira marginalna izvanparlamentarna desna stranka, a potporu su joj na svojim internet stranicama dale neke ekstremne desničarske skupine. Oporbeni socijaldemokrati zatražili su zabranu anti-gay parade.
Desna izvanparlamentarna Hrvatska čista stranka prava (HČSP) najavila je da će u subotu poslijepodne, u isto vrijeme kada se održava osmi po redu zagrebački „Gay pride“, organizirati protuprosvjede, pod parolom „gay parada – stramota moga grada“. Predsjednik stranke Josip Miljak kaže za naš radio kako je za njegovu stranku nedopustivo – citiramo – „dalje širenje nemorala i paradiranje takvih skupina“:

„Osobito nakon što su oni dobili od ove vlasti, europeizirane, kako je mi zovemo, liberalniji zakon o suzbijanju diskriminacije nego što je to u mnogim evropskim zemljama, pa čak i liberalniji nego što ga ima Nizozemska. Dakle, ako se osjećaju diskriminirano, oni mogu svoje probleme rješavati putem tog zakona. Međutim, oni to ne žele, oni žele i dalje maltretirati cjelokupnu javnost s tim svojim problemima.“


Josip Miljak, Foto: Enis Zebić
Ako se osjećaju diskriminirano, oni mogu svoje probleme rješavati putem tog zakona. Međutim, oni to ne žele, oni žele i dalje maltretirati cjelokupnu javnost s tim svojim problemima.
Miljak kaže kako njegova stranka osuđuje nasilje koje se proteklih godina po završetku gay-pridea znalo dešavati u večernjim satima i kako njihov prosvjed nije nasilan:

„Nikakvo nasilje ne podržavamo i ograđujemo se od bilo kakvog nasilja ako se slučajno dogodi. Ne želimo da bilo kome padne dlaka s glave. Mi ćemo na našem skupu imati našu redarsku službu i svaki takav pokušaj ćemo spriječiti. Dostojanstveno i mirno ćemo održati naš prosvjed. Samo našom nazočnošću želimo poručiti da ovo nije dobrodošlo u našem gradu.“

Oporbena Socijaldemokratska partija Hrvatske zatražila je danas da policija opozove dozvolu za anti-gay paradu.

Šime Lučin, Foto: Enis Zebić
Saborski zastupnik i ministar unutarnjih poslova u Račanovoj vladi Šime Lučin, u čije vrijeme je uvođenjem snažne policijske zaštite omogućeno nesmetano održavanje gay-prideova, citirao je poziv na internetskoj stranici jedne od neformalnih ekstremnih skupina koje su podržale prosvjed:

„,Tome dolazi kraj. Svi mi zajedno ćemo ukloniti tu pošast'. Ja postavljam i sebi i vama pitanje na koji način će oni ,ukloniti tu pošast? ' Hoće li osnivati konclogore? To je očito spika koja ide u pravcu izazivanja ekscesa.“


Najavljeni skup i način na koji je najavljen je skup protiv Republike Hrvatske, njezinog ustavnog poretka i njezinih vrijednosti.
Član organizacijskog odbora „Zagreb pridea“ Franko Dota, kratko je za naš radio komentirao najavu organizacije „anti-gay pridea“:
Franko Dota, Foto: Enis Zebić

„Najavljeni skup i način na koji je najavljen je skup protiv Republike Hrvatske, njezinog ustavnog poretka i njezinih vrijednosti.“

Profesor političke filozofije na zagrebačkom Sveučilištu i bivši dugogodišnji predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava Žarko Puhovski, u izjavi za naš radio kaže kako treba smiriti tenzije, a od organizatora „anti-gay pridea“ traži da se distanciraju od ekstremnih skupina koje su im dale potporu:

Žarko Puhovski
Po mojem sudu, i jedna i druga strana imaju pravo organizirati prosvjed.
„Po mojem sudu, i jedna i druga strana imaju pravo organizirati prosvjed. Dapače, koliko ja znam, HČSP je prva prijavila prosvjed odnosno manifestaciju koja ne mora biti prosvjed na negativnoj bazi. Ono što treba učiniti jesu tri stvari. Prvo, trebaju se – po praksi kakva svugdje važi – jasno odvojiti, u smislu lokacija, oba prosvjeda. Ne stavljati policiju između njih, već se trebaju odrediti različita mjesta u Zagrebu na kojima će se održavati i rute po kojima će ići. Drugo, od organizatora ,anti-gay pride‘ treba tražiti da se ogradi od doduše neformalnih skupina koje ih podržavaju, ali na čijim se web stranicama načazi čista pronacistička ili profašistička propaganda. I treće, treba pokušati smiriti atmosferu u javnosti, a ne mislim da SDPova intervencija tome pomaže.“