Gates: Pandemija zaustavila napredak u globalnom zdravstvu

Bill Gates

Pandemija korona virusa zaustavila je napredak u globalnom zdravstu i stavila milione ljudi u rizik od fatalnih bolesti i siromaštva, navodi se u novom izvještaju fondacije Bill i Melinda Gates.

Zbog posljedica pandemije, ekstremno siromaštvo poraslo je za 7 posto, a pokrivenost rutinskim vakcinama pada na nivo koji je posljednji put viđen devedesetih godina, navodi se u izvještaju objavljenom 15. septembra.

"To je veliki povratak unazad", rekao je Bill Gates, dopredsjedavajući fondacije.

"Pandemija COVID-19 ne samo da je zaustavila napredak, već ga je unazadila", rekao je Gates na video pozivu s novinarima.

Pročitajte i ovo: SZO: Oktobar i novembar bit će teži za Evropu što se tiče epidemije COVID-a 19

Pad rutinskih stopa imunizacije opisan je u izvještaju kao "povratak svijeta unazad za oko 25 godina u 25 sedmica". Također je utvrđeno da je pandemija imala nesrazmjeran utjecaj na žene, rasne i etničke manjinske zajednice i ljude koji žive u ekstremnom siromaštvu.

Iako je scena trenutno „mračna“, osnivač Microsofta uvjeren je da će se svijet izvući iz pandemije i nastaviti napredovati prema ciljevima poboljšanja globalnog zdravlja.

Pročitajte i ovo: Šveđani su (možda) bili u pravu?

Korona virusom je zaraženo preko 29 miliona osoba širom svijeta, prema podacima Univerziteta Johns Hopkins. Broj umrlih povećao se na više od 927.000.