Gasprom igra po 'vlastitim pravilima'

Sjedište Gasproma u Berlinu, ilustrativna fotografija

Nakon prekinutih isporuka gasa Njemačkoj i Italiji, čelnik ruskog energetskog giganta Gasproma kaže da Moskva igra po svojim pravilima.

"Naš proizvod, naša pravila. Mi ne igramo po pravilima koja nismo kreirali", rekao je Aleksej Miler 16. juna tokom panel diskusije na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Gazprom je dan ranije prekinuo isporuke prirodnog gasa Njemačkoj nakon što je rekao da je njemački Siemens odgodio popravke kompresorskih jedinica na stanici na plinovodu “Sjeverni tok 1”.

Berlin je kritikovao ovaj potez kao "politički" i izgovor za posijavanje neizvjesnosti i povećanje cijena.

“Naravno, Gasprom smanjuje obim isporuka gasa Evropi“, rekao je Miler, ističući da su cijene višestruko porasle.

Pročitajte i ovo: Rusija smanjuje isporuke evropskim gasovodom

Opskrba ruskim gasom u Evropu preko plinovoda “Sjeverni tok 1”, koji se proteže ispod Baltika do Njemačke, dodatno je opala 16. juna. Najnoviji potez smanjuje snabdijevanje na 40 posto kapaciteta plinovoda.

Italijanski energetski gigant Eni također je prijavio probleme, rekavši da će 16. juna dobiti samo 65 posto traženog gasa od Gazproma.

Pročitajte i ovo: Rusija upozorava da je zbog popravki moguća potpuna obustava gasa Evropi

Italijanski ministar za ekološku tranziciju Roberto Cingolani rekao je da bi razlozi za smanjenje ruskog gasa mogli uključivati namjeru Moskve da izvrši "politički pritisak ili manifestaciju odmazde".

Nedostatak gasa se poklopio sa posjetom Ukrajini lidera Francuske, Njemačke, Italije i Rumunije. Lideri su se sastali s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu i nakon toga podržali "trenutni" status kandidata za EU za Ukrajinu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su smanjenja u snabdijevanju povezana sa održavanjem.

Poljskoj, Bugarskoj, Finskoj, Danskoj i Holandiji obustavljene su isporuke prirodnog gasa nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru. Moskva je izgubila nekoliko evropskih kupaca gasa nakon što je tražila da sve "neprijateljske" zemlje plaćaju ruski prirodni gas u rubljama kao odgovor na sankcije Zapada.

Zemlje EU smanjile su kupovinu ruske energije, ali su podijeljene oko uvođenja embarga na prirodni plin jer se nekoliko država članica u velikoj mjeri oslanja na ruske isporuke energenata.