Nemačka obećava jedinstvo G7 protiv Rusije

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Annalena Baerbock stiže na sastanak Grupe sedam u odmaralištu Weissenhaus na nemačkoj obali Baltika, 13. maj 2022.

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7) vodećih industrijaliziranih zemalja imaju cilj da daju, kako je to Nemačka nazvala, "moćan znak jedinstva" na sastanku 13. maja na kojem će razgovarali o ratu u Ukrajini, strahovima da bi se sukob mogao preliti na Moldaviju i zabrinutosti za bezbednost hrane.

Godišnji sastanak koji traje do 14. maja okupio je najviše diplomate Velike Britanije, Kanade, Nemačke, Francuske, Italije, Japana, Sjedinjenih Država i Evropske unije u odmaralištu Weissenhaus na nemačkoj obali Baltika.

Oni će se usprotiviti ruskim pokušajima da podele svet oko Ukrajine, rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova Annalena Baerbock uoči sastanka.

"Nikad od kraja Hladnog rata mi, partneri iz G7, nismo bili dublje izazvani. Nikada ranije nismo bili ujedinjeniji", napisala je Baerbock na Twitteru.

U vrhu agende sastanka diplomata je rat u Ukrajini, nakon obećanja lidera G7 prošlog vikenda da će produbiti globalnu izolaciju Rusije, uključujući obećanje o zabrani ili postepenom ukidanju kupovine ruske nafte.

Britanska ministarka spoljnih poslovaLiz Truss rekla je da je od vitalnog značaja da se nastavi pritisak na ruskog predsednika Vladimira Putina, isporukom dodatnog oružja Ukrajini i uvođenjem daljih sankcija.

Sastanku će prisustvovati i ministri spoljnih poslova Ukrajine i njenog suseda Moldavije.

Nemačka će ovog vikenda posebno ugostiti ministre NATO-a, dok se Švedska i Finska pripremaju za podnošenje zahteva za članstvo u transatlantskoj alijansi.

Pročitajte i ovo: Finski lideri zajedno podržali priključenje NATO savezu 

Rat u Ukrajini doveo je do skoka cena žitarica, ulja, goriva i đubriva, a agencije Ujedinjenih nacija upozoravaju da će povećanje cena pogoršati krizu, posebno u Africi.

Ruska invazija poremetila je transport u Crnom moru, glavnom pravcu za žitarice i druge robe, smanjujući izvoz.

"U ukrajinskoj luci Odesa trenutno je blokirano 25 miliona tona žitarica, što znači hranu za milione ljudi u svetu koja je hitno potrebna, pre svega afričkim zemljama i Bliskom istoku. Zato danas šaljemo jasan signal: vidimo vas, čujemo vas i podržavamo vas", rekla je novinarima šefica diplomatije Nemačke.

Pročitajte i ovo: Prepolovljen izvoz ukrajinskih žitarica u maju

Francuski ministar spoljnih poslova Jean-Yves Le Drian rekao je da je ključno da G7 pokaže da je Moskva glavni uzrok globalne nesigurnosti hrane.

"Nastavićemo sa našim naporima podrške, ali dodao bih da moramo da se nosimo sa konfliktom koji će trajati i dugoročnim posledicama po bezbednost hrane. Moramo da pokažemo da agresija Rusije na Ukrajinu izaziva globalnu krizu sa hranom", rekao je on.

Diplomatski izvori rekli su da je cilj sastanka da se sedam zemalja bolje organizuju kako bi pronašle brze i efikasne odgovore na prehrambenu krizu.