Ministri odbrane G7 podržali 'nepovratni put' Ukrajine u NATO

Italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto na samitu G7 u Napulju 19. oktobra 2024.

Ministri odbrane zemalja Grupe sedam (G7) razvijenih ekonomija obećali su u subotu da će podržati "nepovratni put" Ukrajine ka konačnom članstvu u NATO-u i obećali nastavak vojne podrške "kratkoročno i dugoročno" dok se Kijev bori protiv invazije Rusije.

Lideri su takođe osudili Moskvu zbog njene vojne agresije kao i korišćenja "hibridnog ratovanja" i "neodgovorne nuklearne retorike", prenela je redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Podvlačimo našu nameru da nastavimo da pružamo pomoć Ukrajini, uključujući vojnu pomoć u kratkoročnom i dugoročnom periodu", navodi se u zajedničkom saopštenju G7 posle samita u Napulju.

"Podržavamo Ukrajinu na njenom nepovratnom putu ka punoj evroatlantskoj integraciji, uključujući članstvo u NATO-u", dodaje se.

Italija, koja predsedava G7 u 2024, bila je domaćin sastanka u kojem su učestvovale i SAD, Kanada, Francuska, Velika Britanija, Nemačka i Japan i predstavnici Evropske unije i NATO-a.

Pročitajte i ovo: Zelenski predstavio svoj 'plan pobjede' liderima EU i NATO-a

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umero, koji je prisustvovao događaju, "izrazio je zahvalnost za stalnu podršku u borbi protiv ruske agresije", saopštila je njegova kancelarija.

Ministri odbrane G7 naveli su u saopštenju da "smatraju imperativom da nastave da podržavaju potrebe za obrazovanjem i obukom ukrajinskih odbrambenih i bezbednosnih snaga... s obzirom na potrebu za regeneracijom i rekonstitucijom snaga".

Ukazano je na odluku G7 da stavi na raspolaganje procenjenih 50 milijardi dolara korišćenjem prihoda od zamrznutih ruskih sredstava za podršku Ukrajini, uključujući vojnu, budžetsku pomoć i pomoć u rekonstrukciji.

"Smatramo da je prioritet da radimo sada na pronalaženju rešenja da ukrajinska vojska bude interoperabilne s državama članicama koje je podržavaju i NATO-om, sposobnom da brani Ukrajinu sada i da odvrati dalje napade u budućnosti", navodi se u saopštenju.

"Ovaj proces mora biti zasnovan na koordinisanim i održivim akcijama relevantnih državnih i međunarodnih aktera", navodi se u saopštenju.

U njemu se ukazuje da se Ukrajina "skoro tri godine branila od ruskog brutalnog i potpunog ilegalnog agresorskog rata".

"Osuđujemo Rusiju, koja je zauzela stav konfrontacije i destabilizacije na globalnom nivou, pribegavajući i hibridnom ratu i neodgovornoj upotrebi nuklearne retorike", naveli su ministri odbrane zemalja G7.

Pročitajte i ovo: Putin opet zvecka nuklearnim oružjem

Od februara 2022, kada je poslao desetine hiljada vojnika preko granice da napadnu Ukrajinu, ruski predsednik Vladimir Putin je više puta nagovestio i pretio da je Rusija spremna da iskoristi svoj nuklearni arsenal – najveći na svetu – da bi se odbranila.