Utakmice Kupa Srbije nemaju kosovsku dozvolu

Ilustrativna fotografija

Organizacija fudbalske utakmice Kupa Srbije u Zvečanu, gradu na severu Kosova, neprihvatljiva je za Fudbalski savez Kosova, a iz kosovskih institucija poručuju da neće dopustiti srpskim fudbalerima da uđu na Kosovo.

O toj utakmici su u nekoliko navrata bili obavešteni nadležni u Međunarodnoj federaciji fudbalskih asocijacija (FIFA) i Uniji evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA). Od njih se zatražilo da se zabrane takmičenja klubova iz Srbije na teritoriji Kosova. Reakcije još uvek nema.

Fudbalski klub Trepča iz Severne Mitrovice trebalo je da za šesnaestinu finala Kupa Srbije ugosti Crvenu Zvezdu u Zvečanu 25. septembra.

'Negativna politička konotacija'

Fudbalski savez Kosova tako nešto vidi kao provokaciju, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) sekretar Fudbalskog saveza Kosova, Erol Saljihu.

„Postoji još jedan problem, a to je da u statutu Fudbalskog saveza Srbije i dalje stoji da je jedan deo 'Kosova i Metohije' pod njihovom organizacijom, što nema veze sa realnošću. Dakle, radi se o negativnoj, političkoj konotaciji u njihovom statutu“, kazao je Saljihu.

Pročitajte i ovo: Pančić: Vučić i 'politika fudbala'


On je dodao da je predsednik Fudbalskog saveza Kosova Agim Ademi u sredu, 18. septembra ponovo pisao UEFA-i i FIFA-i, a da je u četvrtak razgovarao i sa albanskim članom Izvršnog komiteta UEFA Armandom Dukom koji je rekao da će ovo pitanje izneti i predsedniku UEFA-e Čeferinu.

„Nećemo dopustiti da se politika umeša u sport, a ovo je direktan uticaj politike. Srpske ekipe nemaju legitimitet da igraju na Kosovu. Pitanje je naših organa, i policije i carine, da ne dopuste da se održi ova utakmica“, dodao je.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova u ostavci, Ekrem Mustafa, izjavio je za RSE da je organizacija takve fudbalske utakmice van zakonskih normi zato što „strana država ne može da organizuje ligu u drugoj državi“.

„O tome smo razgovarali i sa direktorom policije i prethodno nam je potrebno da dobijemo još jedan zahtev kako bi mogli da reagujemo. Nećemo dopustiti da igrači pređu granicu“, kazao je Mustafa.

Ćute u 'Trepči'

Iz Fudbalskog saveza Srbije (FSS) RSE do trenutka objavljivanja ovog teksta nije uspeo da dobije komentar, kao ni potvrdu pisanja beogradskih Večernjih novosti o tome da FSS razmišlja da utakmicu Trepče i Crvene Zvezde premesti u Beograd zbog reakcije Fudbalskog saveza Kosova.

Ekipa Srbije u okviru kvalifikacija za Ligu šampiona u Podgorici, ilustrativna fotografija

Kako taj list citira predsednika Takmičarske komisije FSS Miodraga Jankovića, s obzirom da je Trepča izvučena na žrebu kao domaćin Crvenoj Zvezdi, “to realno stvara određene organizacione probleme”, “pre svega oko same organizacije utakmice, pa do gostovanja navijača u Zvečanu, što je u ovom trenutku nemoguća misija”.

U fudbalskom klubu Trepča rekli su da nemaju informacije o tome da je moguće da se utakmica premesti u Beograd, ali i da je stav kluba da ne daju izjave za medije.

Đurić: Suprotno civilizacijskim normama

Iz Beograda je, međutim, zbivanja komentarisao Marko Đurić, direktor kosovske kancelarije u Vladi Srbije, navodeći da se pitanje klupskih takmičenja ne sme politizovati i da je neprihvatljivo onemogućavanje igre jednom klubu iz Srbije na Kosovu.

„To što neko zvecka pretnjama da će zabraniti ovom ili onome da igra fudbal i da se bavi sportom na ovaj ili onaj način, klupski, to je nešto što je suprotno svim civilizacijskim normama“, smatra Đurić.

Pročitajte i ovo: Nema više odbijanja da se igra sa Kosovom

Saljihu iz Fudbalskog saveza Kosova je izjavio za RSE da su srpski klubovi na Kosovu u nekoliko navrata bili pozvati da se učlane u kosovski savez, da su čak dva takva i igrala u sklopu saveza, ali i da priče o „podeli i razmeni teritorija“ dosta utiču na njihovu integraciju.

Fudbalski klub Trepča iz Severne Mitrovice se inače takmiči u trećem rangu u srpskoj ligi Zapad. Doskorašnji predsednik ovog kluba bio je Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, koga je kosovsko pravosuđe označilo kao jednog od glavnoosumnjičenih za ubistvo političara Olivera Ivanovića januara 2018. godine.

U martu ove godine, Radoičić je izabran za predsednika Fudbalskog saveza „Kosova i Metohije“.