Francuska policija sukobila se sa demonstrantima u luci La Rochelle

Protesti koji su blokirali poljoprivredno-ondustrijski terminal u francuskoj luci za žitarice La Rochelle, 20. juli 2024.

Policajac i pet demonstranata povrijeđeni su u subotu, 20. jula kada došlo do izbijanja nasilja tokom demonstracija u francuskoj luci za žitarice La Rochelle zbog izgradnje "zamjenskih cisterni" za vodu.

Policija je ispalila suzavac i dovela kamione sa vodenim topovima i pojačanje kako bi rastjerala oko 4.000 demonstranata nakon što su nemiri izbili u ranim popodnevnim satima, pri čemu je razbijeno nekoliko fasada prodavnica i uhapšeno najmanje sedam ljudi.

Francuski policajci koriste vodene topove kako bi rastjerali demonstrante u luci La Rochelle, 20. juli 2024.

"Određen broj radikalnih, ekstremno ljevičarskih učesnika napalo je imovinu i divljao u supermarketu", naoisao je ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin na platformi X. "Teško je vidjeti vezu sa odbranom životne sredine".

Suše u Francuskoj su povećale tenzije oko vodnih resursa, a kritičari kažu da je izgradnja velikih rezervoara za navodnjavanje u poljoprivredi rasipna praksa koja favorizuje velike farme.

Demonstranti su se u subotu okupili ispred lokacije koja pripada Soufflet Negoceu, preduzeću za trgovinu žitaricama u vlasništvu francuske kooperativne grupe InVivo, prije nego što su krenuli u marš kroz grad.

U martu prošle godine, slično nasilje izbilo je tokom još jednog protesta zbog poljoprivrednih rezervoara u Sainte-Solineu u zapadnoj Francuskoj.

Subotnji nemiri su uslijedili pošto je u zemlji uvedena sigurnosna uzbuna na najvišem nivou uoči Olimpijskih igara, koje počinju ceremonijom otvaranja na rijeci Seni 26. jula.

Izvor: Reuters