U Francuskoj potraga za naoružanim napadačima koji su ubili dva zatvorska čuvara

Ilustrativna fotografija: Policija na ulicama Liona, 25. maj 2019.

Najmanje dva francuska zatvorska čuvara su ubijena, a trojica su teško povrijeđena nakon što su teško naoružani muškarci dočekali kombi u zasjedi kako bi oslobodili zatvorenika, saopštila je policija.

Planirani napad, koji dolazi usred sve većeg vala nasilja povezanog sa drogom širom Evrope, dogodio se ujutro 14. maja naplatnoj kućici u regiji na sjeveru Francuske. Neimenovani zatvorenik i napadači su pobjegli, saopštila je policija. Zatvorenika su prevozili iz sudnice nazad u zatvor.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da "čine sve moguće da nađu počinioca."

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da je pokrenuta velika potraga.

"Upotrebljavaju se sva sredstva da se ti kriminalci pronađu. Po mom uputstvu mobilisano je nekoliko stotina policajaca", napisao je na platformi X.

Ministar pravde Eric Dupond-Moretti rekao je da su dvojica povrijeđenih policajaca u kritičnom stanju.

"Apsolutno sve će biti učinjeno da se pronađu počinioci ovog gnusnog zločina", rekao je on za BFM TV. "To su ljudi kojima život ništa ne znači. Biće uhapšeni, biće im suđeno i biće kažnjeni prema zločinu koji su počinili."

Pročitajte i ovo: Belgijska carina u 2023. zaplenila rekordnu količinu kokaina

Kako piše Reuters slike na društvenim mrežama prikazuju najmanje dvojicu muškaraca sa puškama kako kruže u blizini terenskog vozila u plamenu.

Kriminal povezan sa drogom u porastu je širom Evrope koja je posljednjih godina preplavljena kokainom, dok je Marseille bio epicentar nasilja bandi u Francuskoj.

Izvor: Reuters, BBC