Dva ključna sindikata poljoprivrednika u Francuskoj obustavljaju protest

Demonstranti pored traktora nasuprot žandarmerijskim oklopnim vozilima Berliet na autoputu u blizini pariškog aerodroma Šarl de Gol, 31. januar 2024. godine

Pošto je Vlada Francuske predložila mere za rešavanje problema poljoprivrednika, njihova dva najveća sindikata su 1. februara saopštila da obustavljaju proteste i blokade puteva čime su vršili pritisak za povećanje prihoda i smanjenje administracije koja im ometa rad.

Predsednik Sindikata mladih poljoprivrednika Arno Gajo je zajedno sa šefom najvećeg francuskog sindikata farmera FNSEA održao govor u kojem je pozvao članove da obustave blokade koje su, uprkos mnogobrojnim policajcima, zaustavile saobraćaj i na osam auto-puteva na prilazima Parizu.

Premijer Gabrijel Atal je 1. februara predstavio set mera za rešavanje problema poljoprivrednika koji danima protestuju širom zemlje zbog niskih prihoda, strogih propisa i nelojalne konkurencije uvozom hrane.

"U Evropi se postavlja pitanje: Ima li budućnosti za našu poljoprivredu? Naravno, odgovor je: Da!", rekao je premijer.

Govor premijera poljoprivrednici su pratili na telefonima i televizorima koje su postavili na mestima blokade puteva širom Francuske.

Konvoji traktora blokirali su 1. februara i sedište Evropske unije u Briselu, zahtevajući od lidera koji su se tu sastali na samitu da obezbede veća primanja poljoprivrednika i povoljnije administrativne uslove.

Pročitajte i ovo: Nezadovoljni poljoprivrednici zakrčili ulice oko samita EU u Briselu
Izvor: AP