U Francuskoj sabotaža uoči Olimpijade: Požari na željezničkim linijama

Radnici željezničke kompanije SNCF i policajci rade na mjestu gdje vandalskog napada na francusku liniju brzih vozova u Croisillesu na sjevernu Francuske, 26. jula 2024.

Francuska željeznica objavila je da je žrtva "velikog napada" ciljanog da "parališe" njene linije, prenosi AFP.

Poslanica francuske Narodne skupštine Agnes Pannier-Runacher obilazi mjesto na kojem su vandali podmetnuli požar na linijama brzih vozova u Croisillesu, na sjevernu Francuske, 26. jula 2024.

Pogođeno je nekoliko linija brzih vozova TGV zapadno, sjeverno i istočno od Pariza.

Radnik željezničke kompanije SNCF nosi nove kablove do mjesta vandalskog napada na francusku liniju brzih vozova u Croisillesu na sjevernu Francuske, 26. jula 2024.

Ozbilji poremećaji koji su pogodili 26. jula mrežu SNCF-a je posljedica "sabotaže" koja je izgleda koordinisana, rekao je za AFP izvor blizak tom slučaju.

Pripadnici osiguranja i putnici na stanici Gare de Bordeaux Saint-Jean u Bordeauxu, 26. jula 2024.

SNCF je izvijestio da su požari zapaljeni sa ciljem da oštete njihove mreže.

Putnici ispred stanice Gare de Bordeaux Saint-Jean u Bordeauxu čekaju na normalizaciju željezničkog saobraćaja, 26. jula 2024.

Nekoliko vozova je otkazano i željeznička kompanija SNCF je upozorila da bi situacija mogla da traje najmanje cijeli vikend dok se vrše popravke.

Putnici ispred stanice Gare de Bordeaux Saint-Jean u Bordeauxu čekaju na normalizaciju željezničkog saobraćaja, 26. jula 2024.

Ministrica sporta Amelie Oudea-Castera opisala je napade kao "užasne" i dodala da se procjenjuje njihov uticaj na javnost i sportiste na Olimpijadi.

Putnici ispred pariske stanice Gare Montparnasse čekaju na normalizaciju željezničkog saobraćaja, 26. jula 2024.

Od 6.000 do 7.000 sportista (od ukupno 10.500), koji predstavljaju nacije učesnice, prodefilovat će u 85 čamaca Senom u bojama svoje delegacije, od mosta Austerlitz do Eiffelovog tronja i Trocaderoa.

Policija ispred stanice Gare de Bordeaux Saint-Jean u Bordeauxu, 26. jula 2024.

Iako još niko nije preuzeo odgovornost za ciljanje mreže brzih vozova sigurno će biti zabrinutosti da se radi o naizgled koordinisanim činovima vandalizma, ocjenjuje AFP.

Policija patrolira stanicom Gare de Bordeaux Saint-Jean u Bordeauxu, 26. jula 2024.

Neke službe brzih vozova preusmjerene su na druge linije što je onda lančano pogodilo druge službe.