Priznanje palestinske države nije tabu za Francusku, izjavio Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron dočekuje jordanskog kralja Abdulaha u Parizu, 16. februar 2024.

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izjavio je da priznavanje palestinske države nije "tabu" za Francusku, jer "međunarodna frustracija raste" sa akcijama Izraela na palestinskim teritorijama, prenela je 17. februara agencija Asošijejted Pres (AP).

Francuska i Evropska unija (EU) dugo podržavaju rešenje o dve države na Bliskom istoku, kao deo dogovora. S obzirom na to da su pregovori dugo bili u zastoju i da se izraelska ofanziva protiv Hamasa (koji su Sjedinjene Američke Države i EU označile kao terorističku agenciju) u Gazi produbljuje, neke evropske zemlje izražavaju podršku ranijem priznavanju palestinske države.

"Priznavanje palestinske države nije tabu za Francusku", rekao je Makron 16. februara na sastanku u Parizu sa jordanskim kraljem Abdulahom.

"Dugujemo to Palestincima, čije su aspiracije predugo gažene. Dugujemo to Izraelcima, koji su preživeli najgori antisemitski masakr našeg vremena. Dugujemo to regionu koji nastoji da se izdigne iznad onih koji promovišu haos i seme osvete", izjavio je Makron.

On nije precizirao kada i pod kojim uslovima bi Francuska mogla da prizna palestinsku državu, a malo je verovatno da će Francuska doneti takvu odluku jednostrano, prenosi AP.

Pročitajte i ovo: Zašto Izrael planira ofanzivu na grad Rafah i šta bi ona značila?

Ali, kako ukazuje AP, Francuska ima važnu diplomatsku težinu, kao jedna od samo pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Naši partneri u regionu, posebno Jordan, rade na tome, mi radimo na tome sa njima. Spremni smo da tome doprinesemo, u Evropi i u Savetu bezbednosti", rekao je Makron.

On je takođe pozvao na prekid vatre u Gazi i upozorio da bi izraelska ofanziva u Rafi na granici sa Egiptom dovela do "humanitarne katastrofe bez presedana".

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron (David Cameron) izjavio je krajem januara da bi njegova zemlja mogla zvanično da prizna palestinsku državu nakon prekida vatre u Gazi.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacuje palestinsku državnost, a nije bilo suštinskih pregovora o rešenju o dve države od 2009. Pokret nekih od ključnih izraelskih saveznika da priznaju palestinsku državu mogao bi da izvrši pritisak na Izrael da nastavi pregovore, zaključuje agencija AP.