Francuska takođe pozvala svoje građane da napuste Liban

Izraelski sistem protivvazdušne odbrane Željezna kupola presreće rakete ispaljene sa juga Libana iznad regiona Gornja Galileja na sjeveru Izraela, 4. avgusta 2024.

Francuska je pozvala francuske građane u Libanu da napuste zemlju zbog opasnosti od vojne eskalacije na Bliskom istoku, navelo je u nedjelju ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo savjetuje francuskim građanima da ne putuju u Liban.

Prije Francuske, Sjedinjene Države i Velika Britanija pozvale su u subotu svoje državljane da napuste Liban, zbog rastućeg straha od totalnog rata između Izraela i libanskog Hezbolaha.

Ambasada Sjedinjenih Država u Libanu savjetovala je Amerikance da rezervišu "bilo koju raspoloživu avionsku kartu" za napuštanje Libana.

Uprkos otkazivanju letova za Bejrut, "opcije komercijalnog prevoza za napuštanje Libana i dalje su dostupne", navela je ambasada.

Britanska vlada pozvala je svoje državljane da napuste Liban "odmah", dok su komercijalne linije još dostupne.

"Napetosti su visoke i situacija bi mogla da se brzo pogorša. Moja poruka britanskim državljanima je jasna: 'Krenite odmah'", izjavio je šef britanske diplomatije, David Lammy.

opširnije Pentagon naveo da će Washington pojačati vojne kapacitete na Bliskom istoku da brani Izrael

Strah od pogoršanja situacije dodatno je ojačao u regionu, dok Iran i njegovi saveznici, uključujući libanski Hezbolah, ponovo prijete Izraelu, optužujući tu zemlju da je odgovorna za smrt palestinskog čelnika Hamasa Ismaila Hanija.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da Izrael već u "ratu na više frontova" s Iranom i njegovim pomoćnicima. Netanyahu je to rekao na sastanku vlade 4. augusta.

Proiranski libanski šiitski pokret Hezbolah rekao je rano u nedjelju da je prvi put lansirao desetine raketa na područje Beit Hillel u sjevernom Izraelu.

više

Šta ubistvo lidera Hamasa znači za razgovore o okončanju rata u Gazi?Zašto se sukob Izraela i Hezbolaha ponovo zaoštrava?Pregled istorije ubistava koja se pripisuju IzraeluUbistvo Hamasovog lidera ne pomaže prekidu vatre na Bliskom istoku, izjavio Bajden