Francuska i Nemačka šalju Libanu milione evra pomoći

Premijer Libana Nadžin (Najib) Mikati (levo) i francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) na međunarodnu konferenciju u znak podrške Libanu, Pariz, 24. oktobra 2024.

Francuska i Nemačka šalju milione evra pomoći za podršku Libanu, rečeno je u četvrtak na međunarodnoj konferenciji u Parizu.

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da će Pariz obezbediti paket pomoći od 100 miliona evra, dok je vlada Nemačke saopštila da će dati ukupno 96 miliona evra.

U Francuskoj se u četvrtak održava međunarodna konferenciju za Liban kako bi se prikupila vojna i humanitarna pomoć za zemlju u kojoj je rat između pripadnika Hezbolaha i Izraela raselio milion ljudi, a više od 2.500 je poginulo.

Organizatori se nadaju da će sakupiti humanitarnu pomoć u vrednosti od 426 miliona dolara za koje Ujedinjene nacije kažu da je hitno potrebna.

Pariz takođe nastoji da pomogne u obnavljanju suvereniteta Libana i jačanju njegovih institucija.

Ova međunarodna konferencija održava se u trenutku kada kritičari kažu da je diplomatski pristup francuskog predsednika Makrona na Bliskom istoku "zamagljen" njegovim ponekad "haotičnom načinom komunikacije".

Ipak, istorijske veze Francuske sa Libanom, bivšom francuskom kolonijom, daju Parizu podstrek da koordinira "odgovor na ogroman izazov koji rat u Libanu sada predstavlja", rekla je glavna urednica sajta "Carnegie Europe" Rim (Rym) Momtaz, piše AP.

"Francuzi pokušavaju da se postaraju da međunarodni donatori iz prve ruke čuju aktere sa terena u Libanu koji mogu najbolje opisati najneposrednije potrebe izazvane izraelskom agresijom koja je nasilno raselila 20 odsto libanskog stanovništva tokom dve nedelje", rekla je Momtaz.

Izrael je u poslednjih mesec dana pokrenuo veliko bombardovanje i kopnenu invaziju na Liban dok je gađao Hezbolah, militantnu organizaciju koju podržava Iran.

Sjedinjene Države smatraju da je Hezbolah teroristička organizacija, dok je Evropska unija na crnu listu stavilo njegovo oružano krilo, ali ne i njegovu političku partiju koja ima mjesta u libanskom parlamentu.

Međunarodna organizacija za migracije saopštila je da je oko 800.000 ljudi u Libanu raseljeno, od kojih su mnogi sada u skloništima, dok su drugi pobegli preko granice u Siriju.

Libanska vlada u nedostatku novca ne uspeva da se nosi s krizom koju je izazvao rat, podseća AP.

Činilo se da je poslednjih nedelja Makron pooštrio svoj stav oko Izraela jer je više puta pozivao na prekid vatre i u Libanu i u Gazi, osuđujući "nepodnošljiv ljudski danak".

On je to ponovio izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu (Netanyahu) sa kojim je razgovarao telefon u ponedeljak.

Makron je takođe oštro osudio "namerno" gađanje mirovnih snaga Ujedinjenih nacija u južnom Libanu od strane Izraela, a Izrael je negirao ove optužbe.

Vaš browser nepodržava HTML5

Bliski istok na ivici sveopšteg rata?