Francuska: Dječaci optuženi za silovanje djevojčice motivisani antisemitizmom

Francuska zabilježila drastičan porast antisemitskih akata u odnosu na prošlu godinu

Francuske vlasti saopštile su da su optužile dvojicu tinejdžera za silovanje 12-godišnje jevrejske djevojčice u predgrađu Pariza, za koje se sumnja da je motivisano antisemitizmom.

Ovaj slučaj potresao je jevrejsku zajednicu i pojačao tenzije uoči vanrednih izbora koji bi prvi put mogli dovesti na vlast krajnje desničarski Nacionalni skup.

Djevojčica je policiji ispričala da su joj prišla tri dječaka starosti između 12 i 13 godina dok je bila sa prijateljicom u parku i da su je odvukli u jednu šupu.

Osumnjičeni su je tukli i silovali "uz prijetnje smrću i antisemitske komentare", rekao je policijski izvor za novinsku agenciju AFP.

Njena prijateljica je uspjela da identifikuje dvojicu napadača.

Tri dječaka su uhapšena u ponedjeljak.

U utorak uveče, dvojica 13-godišnjaka optužena si za grupno silovanje, antisemitske uvrede i nasilje i prijetnje smrću. Njih dvojica su u pritvoru.

Treći dječak (12) takođe je optužen za antisemitske uvrede i nasilje i prijetnje smrću, ali ne i za silovanje. On nije u pritvoru.

Lideri jevrejske zajednice u Fancuskoj - najvećoj van Izraela i Sjedinjenih Država - izrazili su užasavanje zbog ovog napada.

Francuska, koja je dom najveće muslimanske zajednice u Evropi, doživela je porast antisemitskih djela od prošlogdišnjeg napada Hamasa, grupa koju SAD i Evropska unija smatraju terorističkom, na Izrael i početka izraelske odmazde u Gazi.

Antisemitska djela u Francuskoj su se utrostučila u prvim mjesecima 2024, u poređenju sa istim periodom prošle godine, pokazuju zvanični podaci.

Od 1.676 antisemitskih akata zabilježenih 2023. godine, 12,7 odsto se dogodilo u školama.

Pročitajte i ovo: Porast antisemitizma širom svijeta