Uklonjeni grafiti mržnje ispred prostorija Žena u crnom

Tri grafita protiv Žena u crnom, uključujući i jedan sa imenom Ratka Mladića, osuđenog za genocid tokom rata u BiH, ispisana su pre tri dana na vratima prostorija te organizacije u Beogradu.

Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava pozvali su na solidaranu akciju čišćenja ovih poruka. 

Spremili su razređivač farbe, nekoliko krpa i malo vode...

... i prionuli na posao.

"Na ovaj način šaljemo poruku da Žene u crnom, ali i druge organizacije i pojedinci koji se nađu na meti napada raznih ekstremističkih grupacija i pojedinaca zaslužuju solidarnu podršku", kaže za RSE Marko Milosavljević iz Inicijative. 

Podršku ovoj akciji pružili su pojedinci, kao i aktivisti drugih organizacija...

... uz poruku da su ponosni na svoj antifašizam.

„Žene u crnom“ su antiratni pokret koji u Srbiji deluje 30 godina. Od osnivanja do danas organizovali su brojne antiratne proteste i javno ukazivali na odgovornost države Srbije za ratne zločine tokom sukoba devedesetih godina.

Staša Zajović iz Žena u crnom kaže za RSE da gest Inicijative predstavlja ogromno ohrabrenje i pokazuje odgovornost civilnog društva. "Pokazuje se da od solidarnosti i odgovornosti civilnog društva zavisi stvaranje alternative. Ako je suditi po ovome, drugačija Srbija je moguća", kaže Zajović.

Tokom tri decenije rada, Žene u crnom su bile izložene uvredama i pretnjama tokom uličnih akcija i performansa, u kojima su podsećale na žrtve ratne politike Srbije tokom devedesetih. Staša Zajović smatra da je ispisivanje grafita na prostorijama organizacije nova strategija.

"Od onoga što je nekada bila javna demonizacioja nas, oni sada idu na naše kuće, to je totalna represija nad intimom. To jesu javni prostori, ali su i naši prostori slobodne misli u kojima imamo prava da razgovaramo i debatujemo", kaže Zajović.

Ovo nije prvi put da su nevladine organizacije koje propagiraju suočavanje s ratnom prošlošću na meti ekstremnih desničara. Marta 2019. godine grafit s imenom ratnog zločinca Ratka Mladića osvanuo je i ispred kancelarije Inicijative mladih za ljudska prava u centru Beograda. Do danas nisu pronađeni počinioci.

Žene u crnom su nadležnima prijavile ovaj slučaj, ali Staša Zajović kaže da ne očekuje da će počinioci biti pronađeni.

Nakon nekoliko sati rada, ulaz u prostorije Žena u crnom očišćen je od poruka mržnje.