Izložba o masovnim grobnicama u Batajnici

Izložba je otvorena u beogradskoj galeriji Endžio i traje do 25. novembra.

Autor Vladimir Miladinović je ručno ispisivao i iscrtavao mastilom arhivsku građu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu u sudskom postupku o masovnim grobnicama sa telima kosovskih Albanaca koji su pronađeni u Batajnici.

Među predstavljenim materijalima je i spisak ličnih premeta žrtava pronađenih u grobnicama: češalj, olovka, klikeri - samo su neke od stvari koje su se našle na spisku.

U arhivi su se našli i tekstovi lista ‘TImočka krimi revija’ koji je prvi objavio vest o pronađenoj hladnjači sa telima kosovskih Albanaca, koja su kasnije premeštena u Batajnicu.

Prikazane su i mape sa lokacijama na kojima su pronađene grobnice.

“To je dugo vremena bila moja dnevna rutina, gde bih ja na nekom ličnom nivou znatiželje pretraživao te fajlove", objašnjava Vladimir Miladinović kako je skupljao materijale o grobnici u Batajnici.

"Izložba je nastala u okviru grant programa BIRN-a koji ima za cilj da otvori prostor umetnicima, istraživačima i novinarima da se bave tranzicionom pravdom", rekla je Jovana Prusina, koordinatorka programa Balkanske tranzicione pravde.