Parlamentarna delegacija Flandrije u službenoj posjeti RS

Jan Peumans i Igor Radojičić

Obraćajući se predstavnicima Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske u Banjaluci, predsjednik Parlamenta Flandrije Jan Peumans, naglasio je da je belgijski federalizam „veoma atipičan jer je ta država evoulirala od unitarizma ka federalizmu“.

„U federalnim jedinicama Flandriji i Valoniji, govori se različitim jezicima. Obje federalne jedinice u Belgiji imaju visok stepen nezavisnosti. U nadležnosti federalne vlasti su odbrana, socijalna sigurnost, pravda i policija, željeznički i avio saobraćaj te spoljni poslovi..Nemamo nacionalnu partiju, nacionalnu TV i nacionalne novine. Oba dijela države mogu da provode svoje sopstvene politike, a takva država može da funkcioniše samo ako postoji volja za dogovor“, istakao je Peumans.

Govoreći o načinu kako se određuje belgijski stav u Evropskoj uniji, Peumans je kazao da se sve odluke prije nego se o njima izjašnjava u evropskom parlamentu, usaglašavaju između predstavnika federalnih jedinica ili predstavnik Belgije ostaje uzdržan.

„Kada je riječ o stavu u Evropskoj uniji oni su zasnovani na stalnim dogovorima različitih belgijskih nivoa jer je Evropska unija zasnovana na državama članicama a ne na regionima. Evropska unija poznaje i priznaje isključivo države članice“, kazao je Peumans.

U uvodnom obraćanju predsjednik Narodne skupštine RS, Igor Radojičić kazao je da državno uređenja BiH sa dva entiteta, deset kantona i distriktom najviše liči strukturi Kraljevine Belgije te su za RS itekako značajna iskustva o načinu funkcionisanja i odnosa između federalnih jedinice u toj državi i odnosi sa Evropskom unijom.

„Nama je kao jedan od uslova za aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji postavljen zadatak da utvrdimo šta ko radi u BiH i koju vrstu posla obavlja u okviru evropskih integracija, pa nam svakako vaša iskustva mogu biti od koristi“, naveo je Radojičić.

Delegacija flandrijskih paralamentaraca u četvrtak se obraća poslanicima Narodne skupštine RS na svećanoj sjednici, a predviđeni su i razgovori s predsjednikom RS Miloradom Dodikom i premijerkom i Željko Cvijanović.