Finska preti zatvaranjem poslednjeg graničnog prelaza s Rusijom zbog velikog broja migranata

Finski graničari prate migrante na graničnom prelazu u Sali, na severu Finske, 23. novembra.

Finski premijer Peteri Orpo optužio je Moskvu da stoji iza neuobičajeno velikog povećanja broja tražilaca azila koji ulaze u Finsku.

Migrant stiže na granični prelaz Raja-Josepi.

"Obaveštajne informacije iz različitih izvora govore nam da još uvek ima ljudi u pokretu... Ako se tako nastavi, u bliskoj budućnosti biće objavljene dodatne mere", rekao je Orpo na konferenciji za novinare 27. novembra.

Migranti u pratnji finskih graničara 27. novembra pošto su stigli na granični prelaz Raja-Josepi u Laponiji.

Prema podacima finske granične straže, u novembru je iz Rusije u Finsku ušlo oko 900 tražilaca azila iz različitih zemalja – uključujući Avganistan, Keniju, Maroko, Pakistan, Somaliju, Siriju i Jemen, dok je prethodnog meseca prosek bio manje od jednog dnevno.

Putokaz pokazuje put do graničnog prelaza Raja-Josepi.

Helsinki optužuje Moskvu da šalje migrante ka granici iz odmazde zbog odluke Finske da poveća saradnju u oblasti odbrane sa SAD. Kremlj negira te optužbe.

Migrante s biciklima prate finski graničari u blizini graničnog prelaza Sala 21. novembra.

Većina migranata su mladići u 20-im i 30-im godinama, ali ima i porodica sa ženama i decom, pokazuju podaci Granične službe i fotografije koje su objavili mediji.

Šef graničnog prelaza Kimo Louhelajnen pokazuje kontejner sa zaplenjenim biciklima koje su migranti koristili da pređu granicu na prelazu Raja-Josepi.

Finska, zemlja sa 5,6 miliona stanovnika, razgnevila je Moskvu odlikom da uže u NATO, pošto je Helsinki, nakon ruske invazije na Ukrajinu, odustao od višedecenijske vojne nesvrstanosti.

Granični prelaz Raja-Josepi. Finska je zatvorila sve osim jedne ulazne tačke, ali i dalje očekuje porast broja migranata.

Uslovi za migrante koji prelaze iz Rusije u Finsku mogu biti posebno opasni pošto se temperature kreću između minus 20 i minus šest stepeni Celzijusa, navodi Finski meteorološki institut. Kako se približava zimska kratkodnevica, dana traje nešto više od dva sata.

Ograda kod graničnog prelaza Raja-Josepi.

Finska je zapretila da će zatvoriti poslednji otvoreni prelaz na granici s Rusijom ako Moskva nastavi da šalje tražioce azila u tu zemlju, upozorio je premijer Peteri Orpo.