File: Hrvatska ne napušta region već mu se EU približava

Vaš browser nepodržava HTML5

Hrvatska je ...

Evropski komesar za proširenje Štefan File objavio je poruku Zapadnom Balkanu povodom 1. jula kada Hrvatska postaje nova članica Evropske unije:

"Hrvatska će prvog jula postati nova članica Evropske unije. Ulazak Hrvatske najsvežiji je dokaz transformativne moći politike proširenja Evropske unije: pre samo dve decenije ova zemlja je bila pogođena konfliktom, a sada je stabilna demokratija, sposobna da preuzme obaveze koje proizilaze iz članstva u EU i postigne standarde Evropske unije. Ovo je moćan signal za sve vas u regionu: i vi to možete postići kada uložite dovoljne napore.

Pristupanje Hrvatske potvrđuje da je perspektiva evro-integracija otvorena za sve zemlje regiona koje pokažu neophodnu političku volju da sprovedu političke i ekonomske reforme i dokažu da poštuju evropske vrednosti, kao što su vladavina prava, demokratski principi i ljudska prava. Prilike su tu, ali napredovanje u procesu pristupanja Evropskoj uniji zavisi, na prvom mestu, od postignutog napretka na terenu u radu na svim ovim pitanjima. Ne postoje prečice ili magične formule koje bi mogle da se iskoriste. Pristupanje Hrvatske pokazuje da Evropska unija poštuje svoje obaveze: članstvo postaje realnost kada se ispune uslovi.

Kada Hrvatska pristupi Evropskoj uniji to neće značiti da će ona napustiti region. Upravo suprotno, Evropska unija se približava vama – čak i fizički: skoro sve zemlje Zapadnog Balkana će deliti granicu sa Evropskom unijom. Bićete bukvalno okruženi jedinstvenim tržištem, koje nudi više prilika za ulaganje i trgovinu lokalnim firmama. Iskorišćavanje ovih prilika trebalo bi da postane prioritet svih vlada u regionu za dobrobit građana.

Evropska unija je podignuta na pepelu koji je ostao nakon Drugog svetskog rata. Pomirenje i saradnja između bivših protivnika postali su osnova za višedecenijski mir, stabilnost i prosperitet. Ista perspektiva je sada otvorena za ceo region Zapadnog Balkana. Istorijsko pristupanje Hrvatske približava ovu perspektivu za još jedan korak. Mi smo spremni da nastavimo da vam pružamo podršku u preduzimanju narednih koraka kojima ćete slediti Hrvatsku."