Festival "Merlinka": LGBT kabare u Beogradu

Iz filma Dublje od mastila, koji će biti prikazan u okviru Festivala

Iako je položaj LGBT osoba u Srbiji daleko od povoljnog, međunarodni festival queer filma „Merlinka“ u Beograd će, osim interesantnih ostvarenja za ljubitelje sedme umetnosti, doneti i kabaretsku atmosferu. „Život je kabare“ – slogan je jubilarnog petog izdanja festivala koji se od 12. do 16 decembra održava u Domu omladine.

Tokom pet dana, na programu festivala će biti 55 kratkih, igranih i dokumentarnih filmova iz više od 25 zemalja sveta.

Među njima treba posebno izdvojiti belgijski film „Mixed Kebab“ o mladom Turčinu koji odlučuje da živi sa drugim muškarcem umesto da se oženi, te američki dokumentarac „I am Divine“ o legendarnom Glennu Milsteadu poznatijem kao Divine, zvezdi ranih radova Johna Watersa.

U konkurenciji za festivalsku nagradu “Dorotina cipelica” takmiči se 45 kratkometražnih filmova. “Merlinka” će ove godine početi projekcijom ostvarenja “Bekstvo od gravitacije”, kaže Predrag Azdejković, jedan od organizatora festivala.

„U pitanju je kratki film o trans-ženi koja želi da bude prihvaćena od strane svojih roditelja i pretvara se da je muškarac, to jest pol u kojem se rodila. To je jedan interesantni film od 23 minuta“, ističe Azdejković.

Većina filmova, dodaje on, ima pozitivnu i optimističnu poruku.

„Naš slogan ove godine je ’Život je kabare’. Želeli smo da pošaljemo poruku da uprkos svom tom sivilu – homofobiji i diskriminaciji –život može da bude lep i pun lepih trenutaka koji čak završavaju i na velikom platnu.“

Osim filmskih projekcija, ovogodišnje izdanje festivala obeležiće i javno čitanje dramskog teksta „Merlinkina ispovest“, dramskog pisca Miladina Ševarlića, u režiji Stevana Bodrože.

Komad je inspirisan životom Vjerana Miladinovića Merlinke, prvog javno deklarisanog transseksualca u Srbiji, koji je ubijen pre 10 godina u Beogradu pod nerazjašnjenim okolnostima. Miladinović, po čijem je nadimku i nazvan festival, postao je legendarna ličnost sa beogradskih ulica pre svega zahvaljujući ulozi u filmu “Marble Ass” Želimira Žilnika.

U javnom čitanju u Domu omladine učestvuju glumci Milan Tomić, Aleksandar Trmčić i Nenad Pavićević, a ulaz je besplatan.

Prema rečima reditelja Stevana Bodrože, “Merlinkina ispovest” oslikava jedan višeslojan i teško razumljiv karakter, koji ovdašnje društvo nije bilo u stanju da prihvati.

„On je prostor nepoznatog, kao neka neistražena zemlja koju treba mapirati. I meni je bilo interesantno da se bavim time zašto je Vjeran izabrao da bude transvestit, zašto je potom izabrao da se bavi prostitucijom, šta ga je odvelo u tom smeru... Postoji vrlo jasna psihogeneza tog ponašanja, koje se u nekom svom segmentu može nazvati i devijantnim, ali takođe je vidljiva vrlo jasna dimenzija da je Vjeran pravio jasne izbore u koje je verovao i koji možda ne bi bili na taj način ekstremni i tragični po njega da je živeo u liberalnijoj sredini koja je spremnija da prihvati osobenost kakva je bila njegova“, smatra Bodroža.

Kada je festival „Merlinka“ pokrenut pre pet godina, projekcije je posetilo svega dvestotinak gledalaca. Ove godine Azdejković očekuje posetu od oko 1.000 ljudi.

„Festival je pokrenut s idejom da, pre svega, osnažni LGBT populaciju; da pokaže iskustva drugih LGBT osoba sa drugih kontinenata, ali takođe i da ostalim ljudima koji ne pripadaju LGBT populaciji približimo samu zajednicu i kako je to biti gej, lezbejka ili trans-osoba“, zaključuje Azdejković.

Nakon Beograda, “Merlinka” će tokom 2014. gostovati u Sarajevu i Podgorici.