Projekat 'Jadar' velika prilika za Srbiju, kaže američki podsekretar

Hoze Fernandez, februar 2023.

Američki podsekretar za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hoze Fernandez (Jose Fernandez) izjavio je 10. oktobra da je projekat "Jadar" velika prilika za Srbiju koja se "ne ukazuje tako često".

Skupština Srbije istog dana odbacila je zakon koji je predložila opozicija, a koji je trebao da zabrani eksploataciju litijuma i bora, čemu se protivi deo građana i ekološki aktivisti zbog, kako navode, velikog rizika po životnu sredinu.

Fernandez je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, rekao da bi otvaranje rudnika litijuma na zapadu Srbije omogućio da se prave baterije za preko milion električnih vozila godišnje.

"To će dodati jedan do tri odsto bruto društvenog proizvoda Srbiji, a istovremeno će pomoći svetu u borbi protiv klimatskih promena. Ovo je prilika za Srbiju da iskoristi taj generacijski izazov. To je prilika koja se ne ukazuje tako često", rekao je Fernandez.

Pročitajte i ovo: Litijumska groznica

Američki zvaničnik je istakao da Sjedinjene Države pozdravljaju javnu raspravu koja se u Srbiji vodi o projektu "Jadar" međunarodne kompanije "Rio Tinto".

"Želeli bismo da vidimo kako SAD mogu da doprinesu toj raspravi koja treba da se zasniva na nauci i činjenicama", rekao je Fernandez.

On je podsetio da se Srbija pre nekoliko sedmica pridružila Partnerstvu za bezbednost minerala, te da će raditi zajedno sa 14 zemalja i Evropska unija.

"Mi smatramo da ulaganje u kritične minerale širom sveta mora da donese dobrobit za zajednice i da poštuje visoke standarde životne sredine", rekao je Fernandez.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za medije nakon sastanka sa američkim zvaničnikom rekao da će Srbija konačnu odluku o projektu "Jadar" doneti nakon što budu završene sve studije.

"Verujemo da je moguće da uz američku pomoć i podršku obezbedimo najviši stepen zaštite životne sredine i potpunu zaštitu ljudi. Vidimo kao veliku priliku postojanje mineralnih sirovina na teritoriji Srbije za dalji ekonomski uspon i razvoj naše zemlje, ali je potrebno da se svi ovi uslovi ispune", rekao je Vučić.

On je najavio da će Srbija 16. oktobra potpisati "izuzetno značajan energetski ugovor".

"Ispunjavanje tog ugovora će u budućnosti značiti mnogo za našu zemlju i osigurati nam da nekoliko godina imamo električnu energiju, što nije lako u savremenom svetu", rekao je Vučić.

Pročitajte i ovo: Litijum: Ruda koja se traži i osporava

Premijer Srbije Miloš Vučević je u razgovoru sa Hozeom Fernandezom pozvao američke kompanije da u većoj meri investiraju u kapitalne projekte i održivi eneregetski razvoj u Srbiji.

Fernandez je, kako je saopšteno iz Vlade Srbije, ocenio da Srbija vodi odgovornu ekonomsku politiku, dodajući da su ulaganja u energetski sektor, kao i mere i strategije usmerene na sprovođenje Zelene agende, osnova za održivu ekonomsku politiku zemlje u budućnosti.

U razgovoru američkog podsekretara sa ministrom informisanja i telekomunikacija Dejanom Ristićem razmatrani su mehanizmi za unapređenje saradnje u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Srbija i Sjedinjene Države su 18. septembra potpisale u Vašingtonu Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike između dve zemlje.

Kako je navelo Ministarstvo rudarstva i energetike za RSE, cilj sporazuma je povećanje primene čiste energije i ubrzanje procesa postepenog ukidanja proizvodnje električne energije iz uglja.

Pročitajte i ovo: Bez gasa i litijuma u američko-srpskom sporazumu o energetici

Mineral jadarit, koji sadrži litijum i bor, pronašli su na zapadu Srbije geolozi britansko-australijskog rudarskog giganta "Rio Tinto".

Ta kompanija planira da otvori rudnik koji bi godišnje proizvodio oko 58.000 tona litijum karbonata, dovoljno za 1,1 milion električnih vozila.

Pročitajte i ovo: Zašto pada cena litijuma na svetskom tržištu?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 8. oktobra da se Srbija pridružila Globalnoj alijansi za baterije kako bi se zemlja na vreme "pripremila za budućnost".

Zvaničnici Srbije su u prisustvu nemačkog kancelara Olafa Šolca u julu 2024. potpisali sa Evropskom unijom Memorandum o kritičnim sirovinama, u koje spadaju i litijum i bor.

Memorandum predviđa ceo proizvodni lanac – od kopanja litijuma u rudniku kompanije Rio Tinto u dolini reke Jadar do proizvodnje baterija za električna vozila.

Vlada Srbije je ovog leta oživela plan međunarodnog rudarskog giganta Rio Tinta za otvaranje rudnika litijuma u dolini Jadra na zapadu Srbije, iako je pre dve godine, pod pritiskom ekoloških protesta, projekat bio stopiran.

Nakon toga su u više desetina gradova širom Srbije organizovani protesti.

Vaš browser nepodržava HTML5

U dolini Jadra u Srbiji neće litijum, dok vlast oživljava projekat Rio Tinta

Rio Tinto je ranije u odgovoru za Radio Slobodna Evropa naveo da su "domaći i međunarodni stručnjaci potvrdili da se projekat Jadar može realizovati bezbedno i u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine".

Međutim, brojni stručnjaci iz zemlje i inostranstva ukazuju da u procesu eksploatacije litijuma neizbežno dolazi do ekoloških posledica, pre svega do zagađenja rečnog sliva i zemljišta.