Protest protiv femicida i nasilja nad ženama održan u Gračanici

Protesti u Gračanici, Kosovo, 9. avgust 2024.

Ispred policijske stanice u Gračanici kod Prištine, 9. avgusta je održan protest protiv nasilja u porodici sa kojeg je poručeno da nasilje nije privatna stvar, te da društvo i institucije moraju više da urade po tom pitanju.

Organizatorka protesta, aktivistkinja i predstavnica nevladine organizacije "Pravo na pravo", Milica Stojanović Kostić, izjavila je da se femicid mora osuditi doživotnim zatvorom.

"Moramo konačno da se probudimo i shvatimo da nasilje ne može da bude i da nije privatna stvar. Kada vidimo ili čujemo da neko nad nekim vrši nasilje, isto moramo odmah da prijavimo policiji", podvukla je ona.

Ovaj protest u Gračanici dolazi nakon što je 2. avgusta preminula žena M.Ž. sa teritorije opštine Gračanica a nakon što joj je suprug naneo teške telesne povrede.

Pročitajte i ovo: Preminula žena iz Gračanice od povreda koje joj je naneo suprug

Osumnjičeni u tom slučaju D.Ž. je uhapšen zbog nasilja u porodici ali je tužilaštvo nakon smrti njegove supruge slučaj prekvalifikovalo u teško ubistvo i on se nalazi u pritvoru.

Milica Stojanović Kostić je podvukla kako je M.Ž. stradala onde gde bi trebala da budu najsigurnija – u svom domu, od ruke čoveka koji bi trebao da je štiti najviše – supruga.

Nakon protestnog skupa, opštini Gračanica i policiji Kosova u tom mestu su predati zahtevi koji se tiču sprečavanja nasilje nad žena.

Protesti protiv femicida u Gračanici, 9. avgust 2024.

Neki od zahteva su da se policija ozbiljnije bavi prijavama žena za nasilje u porodici, te da se prema žrtvama ophode uz poštovanje njenog dostojanstva a ne pitanjima "Da li si ga provocirala" i "zašto te je tukao". Od lokalne samouprave je zatraženo da podrobnije prate prijave nasilja nad ženama, te da Kancelarija za rodnu ravnopravnost pruža veću podršku žrtvama, besplatnu pravnu i psihološku pomoć.

Snežana Jovanović iz odbora za bezbednost u opštini Gračanica je navela da je policija u Gračanici zakazala kada je u pitanju slučaj femicida te da se takve stvari ne smeju ponavljati.

Dodala je da žene inače ne nailaze na institucionalnu podršku kada je nasilje u pitanju.

Pročitajte i ovo: Žrtva porodičnog nasilja o torturi i silovanju koje je preživela

Predsednica Kosova Vjosa Osmani i ministarka pravde Aljuljena Hadžiu (Albulena Haxhiu) su u svojoj reakciji nakon femicida u Gračanici ocenile da se slučajevi ubistva žena ne smeju tolerisati, te pozvale pravosudne institucije da kažnjavaju nasilnike kako se femicid ne bi ponavljao.

Na Kosovu su u razmaku od par dana u aprilu ubijene dve žene iz vatrenog oružja od strane svojih supruga.

Takođe, par dana nakon slučaja ubistva u Gračanici početkom avgusta, u Kosovu Polju je ranjena žena iz vatrenog oružja, nakon čega je njen suprug optužen za "teško ubistvo u pokušaju", "neovlašćeno posedovanje ili držanje oružja", te "nepoštovanje odluke suda". Osumnjičeni je inače par dana ranije priveden zbog nasilja u porodici ali mu je određena mera kućnog pritvora i zabrana prilaska supruzi.

Protesti protiv famicida u Gračanici, 9. avgust 2024.

Ministarka pravde Hadžiu je potom ocenila da su pravosudne institucije "nemarne" kada je reč o nasilju nad ženama, te da se uvek "traži razlog da se nasilnik ne suoči sa posledicama".

U međuvremenu je Kolektiv za feminističku misao i akciju sproveo je simboličnu akciju u blizini policijske stanice u Prištini, a potom i ispred tužilaštva ispisujući grafite "Vi ubijate žene".

Pozvali su na hitnu akciju institucija i društva kada je reč o borbi protiv nasilja nad ženama.

Od 2010. do aprila 2024. na Kosovu je ubijeno najmanje 57 žena.

U većini slučajeva počinioci ubistava bili su muževi, zatim očevi i sinovi.

Pročitajte i ovo: Šta se desilo nakon ubistva Nizame Hećimović?