Sirena za uzbunu na protestu u Novom Sadu nakon dvostrukog femicida

Protestna akcija u Novom Sadu nakon dvostrukog femicida u naselju u blizini glavnog grada Vojvodine, 21. februar 2024.

Aktivistička grupa "Žene za promenu" organizovala je 21. februara u Novom Sadu protestnu akciju zbog dvostrukog femicida koji se dogodio u Rakovcu, naselju u blizini glavnog grada Vojvodine.

B. R. (48) iz tog mesta sumnjiči se da je 18. februara ubio bivšu suprugu i njenu majku, pri čemu je prekršio zabranu prilaska koja mu je određena zbog istorije nasilja u porodici.

"Nasilnik je bio poznat policiji i pravosuđu. Mera zabrane bila je na snazi kada je u njenoj kući ubio nju i njenu majku", poručila je aktivistkinja Marija Vasić.

Protest je počeo sirenom za uzbunu na centralnom gradskom trgu u Novom Sadu, a cilj je bio da se ukaže institucijama da izricanje mera zaštite nisu dovoljne, već da se moraju preduzeti konkretni koraci u zaštiti žena i sprečavanju nasilja.

"Institucije su ponovo zakazale. Poslale su poruku ženama da će po prijavi nasilja i napuštanja nasilnika biti u još većem riziku", rekla je Vasić.

Poruka sa protestne akcije u Novom Sadu, 21. februar 2024.

Okupljeni su nosili parole na kojima je pisalo: "Za nasilje je uvek odgovoran nasilnik", "Edukujte svoje sinove", "Nasilike u zatvore ne u medije", i "Femicid nije mega ekskluziva".

Ispred njih na pločniku je bio položen beli transparent s ispisanom rečju "institucije".

Preko belog platna položena su dva para crvenih ženskih cipela.

"U 2023 godini dogodilo se 28 femicida, ubistava žena u porodici i partnerskom nasilju. Najmlađa žrtva bila je devojčica od dve godine, a najstarija je imala 85", rekla je Vasić.

Transparent "institucije!" i dva para crvenih ženskih cipela na pločniku centralnog trga u Novom Sadu

Grupa "Žene za promene" pridružila se zahtevima ženskih organizacija "da se institucije fokusiraju na spasavanje preostalih ženskih života, kao i da se proceni opasnost od femicida u svakom pojedinačnom prijavljenom slučaju nasilja".

Ranije je reagovao je Autonomni ženski front (AŽF), ženska organizacija opozicionog Zeleno-levog fronta.

Zatraženo je uspostavljanje registra nasilnika.

"Redovno prijavljivanje nasilja, kao i mere poput zabrane prilaska bez dosledne primene ne garantuju bezbednost žena", saopštio je AŽF.

Pročitajte i ovo: 'Tamo gdje se osjećate zaštićeno, tu se dešava femicid'

Ova organizacija smatra i da je neophodno uspostaviti centralnu evidenciju i registar svih slučajeva nasilja nad ženama, kao i mehanizam na nacionalnom nivou za praćenje i analizu slučajeva femicida - Femicide Watch.

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu saslušalo je osumnjičenog za ubistvo bivše supruge i njene majke i određen mu je pritvor.

Zločin je kvalifikovan kao teško ubistvo za koje je zaprećena kazna u trajanju od 10 godina do doživotnog zatvora.