Federacija BiH dobila budžet i registar pedofila

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine 25. 1. 2024. U prvom redu predsjednica FBiH Lidija Bradara i potpredsjednik Igor Stojanović.

Federacija Bosne i Hercegovine dobila je budžet za 2024. godinu u iznosu od 7,4 milijarde maraka (oko 3,8 miliona eura), a parlamentarci su usvojili i zakon koji omogućava uspostavu registra pedofila u ovom entitetu.

Dom naroda Parlamenta Federacije usvojio je 25. januara zakone o budžetu i njegovom izvršenju, te Zakon o posebnom registru osoba pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima, nakon što je to ranije učinio i drugi, Zastupnički dom.

Za budžet je u Domu naroda glasalo 45 delegata uz osam "suzdržanih" i pet koji su glasali "protiv".

Za usvajanje zakona kojim se uspostavlja registar pedofila je glasao 61 delegat, a deset je bilo suzdržanih. Nije bilo glasova protiv.

Ovaj dom entitetskog parlamenta broji 80 delegata koji se biraju u deset kantonalnih skupština.

Ovogodišnji entitetski budžet najveći je do sad i povećan je za više od pola milijarde maraka (255 miliona eura) u odnosu na prošlogodišnji.

Ministar MUP-a Ramo Isak i ministar financija Toni Kraljević na sjednici Doma naroda 25. 1. 2024.

Kako je obrazloženo iz Ministarstva financija Federacije BiH, predviđeno je, pored ostalog, povećanje sredstava za isplatu penzija u ovom entitetu za 317,17 miliona maraka (oko 162 miliona eura), odnosno predviđen je rast mirovina za pet posto.

Zastupnici i delegati htjeli su uložiti nekoliko desetaka amandmana na budžet, ali su svi njihovi prijedlozi odbijeni.

U tzv. registar pedofila će biti upisani pravosnažno osuđeni za krivična djela silovanja, spolni odnos sa nemoćnim licem, spolni odnos zloupotrebom položaja, spolni odnos sa djetetom, bludne radnje te zadovoljenje pohote pred djetetom ili maloljetnikom.

Registar neće biti javan.

Podaci iz registra mogu se, osim pravosudnim i sigurnosnima institucijama, ustupati i organizacijama, ustanovama, institucijama i udruženjima koji u obavljanju poslove iz svoje nadležnosti ostvaruju neposredan kontakt s djecom, navodi se, pored ostalog, u Zakonu o posebnom registru osoba pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u Federaciji BiH.

Vedran Škobić, ministar pravosuđa Federacije BiH

"Čudi me da do sada nije prepoznata važnost postojanja registra pedofila. Ali, evo, sada kada je Zakon tu, pomoći će da zaštitimo našu djecu i preventivno djelujemo da ne bi došlo do izvršenja krivičnih djela protiv spolne slobode i morala i da se počinioci tih djela nađu u školama, vrtićima i sličnim ustanovama", rekao je za novinsku agenciju Fena Vedran Škobić, ministar pravosuđa Federacije BiH.

Pročitajte i ovo: Zašto je potrebno imati registar seksualnih prestupnika?

Skupština drugog entiteta, Republike Srpske, usvojila je 14. decembra prošle godine budžet za 2024. godinu u iznosu od 5,73 milijarde maraka, odnosno 2,93 milijarde eura.

Republika Srpska registar pedofila je dobila 2018. godine, a Miloš Bukejlović, ministar pravde ovog entiteta u BiH, kazao je na sjednici Narodne skupštine RS-a u martu 2023. godine da se u registru nalazi oko 200 osoba.

Budžet na državnom nivou u ovom trenutku još nije usvojen.

Ministar financija i trezora BiH Srđan Amidžić izjavio je 29. decembra da će prijedlog budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu biti na nivou onog iz 2023. i iznositi 1,315 milijardi maraka, odnosno 672,5 miliona eura.

Vaš browser nepodržava HTML5

Ima li komplikovanije zemlje od Bosne?