FBI: U porastu broj napada iz mržnje na crnce i osobe azijskog porijekla

Bačen suzavac na demonstranate, od kojih jedan nosi zastavu Konfederacije sa porukom "Dođi i uzmi", tokom sukoba sa policijom Kapitola na skupu kojim se osporavalo potvrđivanje rezultata američkih predsjedničkih izbora 2020. godine, Washington (6. januar 2021.)

Broj prijavljenih zločina iz mržnje tokom protekle godine u velikom je porastu širom Amerike, najnoviji su podaci amričkog Federalnog istražnog biroa (FBI).

Prema navodima FBI-ja, broj zločina iz mržnje prema osobama azijskog porijekla porastao je za 70 posto prošle godine u odnosu na broj sličnih incidenata 2019. godine.

Retorika bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovih saradnika dodatno je doprinijela rastu odbojnosti prema Amerikancima azijskog porijekla.

Međutim, broj prijavljenih napada prema osobama azijskog porijekla prošle godine relativno je mali, 274 u odnosu na broj sličnih incidenata prema crncima.

Tokom prošle godine prijavljeno je 2.755 incidenata čija su meta bili Amerikanci afričkog porijekla, što je skoro 40 posto rast u odnosu na 2019. godinu.

Od 7.426 krivičnih djela počinjenih iz mržnje koja su klasifikovana kao zločini protiv ljudi, za razliku od krivičnih djela protiv imovine, 53,4% je djelo zastrašivanja, 27,6% lakši i 18,1% teži napad. Dvadeset dva ubistva i 19 silovanja prijavljena su kao zločini iz mržnje.

"Sprečavanje i reagovanje na zločine iz mržnje i incidente iz mržnje jedan je od najvećih prioriteta Ministarstva pravosuđa", rekao je američki državni tužilac Merrick Garland. "Statistika zločina iz mržnje FBI-ja za 2020. pokazuje hitnu potrebu za sveobuhvatnim odgovorom."

Ministarstvo pravosuđa upozorilo je da bijele nadmoćne skupine predstavljaju rastuću sigurnosnu prijetnju nakon smrtonosnog napada na američki Kapitol 6. januara.

Istovremeno, povećao se i broj izvještaja o napadima na azijske Amerikance i stanovnike Pacifika koji su inspirisani mržnjom i potaknuti, kako se navodi, zapaljivim Trumpovim primjedbama kada je okrivio Kinu za pandemiju COVID-a 19.

Izvor: Reuters