Počelo suđenje bivšoj sarajevskoj sutkinji koja se godinama skrivala u Hrvatskoj

Bivša sutkinja Lejla Fazlagić-Pasalić (desno), i njena braniteljica po službenoj dužnosti Belma Balijagić, ulaze u Kantonalni sud u Sarajevu, 26. augusta.

Lejla Fazlagić-Pašić, bivša sutkinja Opštinskog suda u Sarajevu, izjasnila se 26. augusta pred Kantonalnim sudu u Sarajevu da nije kriva po optužnici koju je sud potvrdio još u januaru 2018. godine.

Fazlagić-Pašić je tada optužena za sudjelovanje u kriminalnoj grupi na čijem čelu je bio optuženi Alija Delimustafić, nekadašnji ministar unutarnjih poslova Republike BiH, blizak Stranci demokratske akcije (SDA).

Ova grupa je, prema optužnici tužilaštva, kroz nezakonite sudske postupke prisvajala nekretnine umrlih osoba.

Fazlagić-Pašić je optužena za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, prevaru i pranje novca, a bila je nedostupna pravosuđu Bosne i Hercegovine još od 2016. godine, kada je pobjegla u Hrvatsku.

Fazlagić-Pašić je, prema optužnici, koristila položaj sutkinje, te donosila nezakonite presude na osnovu fiktivnih dokumenata i lažnih isprava, te omogućila sebi i bliskim ljudima da dođu u posjed vrijednih nekretnina u Sarajevu.

Optužena je da je nezakonito preknjižila 19 nekretnina, vrijednih skoro osam miliona maraka (više od četiri miliona eura).

Na suđenju je Fazlagić-Pašalić navela da se vratila u Sarajevo kako bi "dokazala svoju nevinost", te dodala da je od Predsjedništva Bosne i Hercegovine tražila "svojevrsnu aboliciju", ali da taj postupak nije okončan.

Sud joj je izrekao mjere zabrane napuštanja Kantona Sarajevo, obavezu da se svakog ponedjeljka javlja nadležnoj policijskoj stanici, te da sudu preda putne i lične dokumente.

Tužilaštvo je navelo da će predložiti spajanje ovog suđenja sa suđenjem navodnom vođi organozovane kriminalne grupe od 15 osoba i firmi, Aliji Delimustafiću, koje je počelo je 9. aprila 2024. godine, nakon što je početak suđenja otkazan više od 50 puta.

Fazlagić-Pašić je 2016. izbjegla privođenje i suđenje bijegom u Hrvatsku, nakon čega je godinama bila nedostupna pravosuđu Bosne i Hercegovine jer ima dvojno državljanstvo.

Iz RSE arhive Svi bjegunci od zatvora sa dvojnim državljanstvom BiH i susjeda

Hrvatski Vrhovni i Ustavni sud donijeli su 2017. godine rješenja, kojima se dopušta njezino izručenje, ali tadašnji ministar pravde Republike Hrvatske ni nakon godinu dana nije donio rješenje kojim se dopušta izručenje u BiH. Ona se dobrovoljno vratila u BiH nakon što joj je ukinuta crvena potjernica te su joj u međuvremenu određene mjere zabrane.

Početak suđenja odgađan šest godina

Suđenje Aliji Delimustafiću počelo je 9. aprila 2024. godine. Osim njega, optuženo je još 15 osoba i više pravnih lica.

Početak suđenja otkazan je više od 50 puta, najčešće zbog "opravdanog izostanka jednog od optuženih u skladu sa dostavljenom medicinskom dokumentacijom", kako je saopćavao sud. Početak suđenja je nekoliko puta odgađan i zbog lažnih dojava o postavljenim bombama u zgradi suda ili okolnim objektima.

U Kantonalnom sudu za RSE ranije su kazali kako je šestogodišnje odugovlačenje sudskog procesa do sada poreske obveznike u Sarajevu koštalo više od pola miliona maraka (oko 250.000 eura).

Pročitajte i ovo: Slučaj Delimustafić 50 puta 'izmakao' sudu