Iranski projektil Fath-360 navodno u ruskim rukama

  • RSE

Projektil Fath-360 lansiran je tokom vojnih vježbi u južnom Iranu u novembru 2022.

Balistička raketa kratkog dometa prvi put je predstavljena na vojnoj paradi u Teheranu u aprilu 2022. Fath na perzijskom znači "osvajanje". Svaki projektil dužine 5,2 metra može nositi bojevu glavu od 150 kilograma. To je otprilike tri puta više od eksplozivnog naboja ozloglašenih bespilotnih letjelica Shahed iranskog dizajna koje su ubile desetine ukrajinskih civila otkako ih je Rusija prvi put rasporedila 2022. godine.

Raketni sistem Fath-360 predstavljen je u Teheranu u septembru 2022.

Raketne kapsule oružja skrivene su unutar prikolice kamiona dizajnirane da izgledaju kao civilno vozilo, što otežava njegovo otkrivanje iz zraka. Fath-360 rakete imaju relativno neprecizan radijus pogađanja od oko 30 metara, što znači da će se vjerovatno koristiti protiv velikih stacionarnih ciljeva kao što su zgrade i infrastruktura.

Dron Shahed iranskog dizajna oboren je iznad Kijeva u maju 2023.

Sa maksimalnom brzinom od skoro 5.000 kilometara na sat, Fath-360 je beskrajno teže presresti od dronova Shahed nalik avionu. Ali kraći domet projektila od 120 kilometara znači da će vjerovatno predstavljati prijetnju samo za područja blizu linija fronta.

Šef iranske vojske, general bojnik Mohammad Bagheri (desno), sastao se sa šefom ruskog Vijeća sigurnosti Sergejem Šojguom u Teheranu 5. avgusta.

Izvještaji da Teheran obučava ruske vojnike u korištenju iranskih projektila pojavili su se nakon ovog sastanka najviših vojnih dužnosnika Rusije i Irana.

 

Poster u Teheranu prikazuje veći projektil iz iste porodice kao i Fath-360.

Teheran je negirao izvještaje da se njegovi projektili isporučuju Rusiji, no čini se da je visoki iranski zastupnik u suprotnosti sa zvaničnom linijom.
Ahmad Bakhshayesh Ardestani je 7. septembra rekao iranskim medijima: "Moramo trgovati za naše potrebe, uključujući uvoz soje i pšenice. Dio trampe uključuje slanje projektila, a drugi dio uključuje slanje vojnih dronova u Rusiju."

 

Iranska raketa postavljena na kamion ispaljena je na Irak u septembru 2022.

Glasnogovornik američkog State Departmenta je 9. septembra rekao novinarima da je Washington "nevjerovatno uznemiren" izvještajima o predaji raketnih sistema Fath-360 Rusiji i upozorio na neodređene "značajne posljedice" ako se izvještaji potvrde.

Nedavni medijski izvještaji tvrde da je Rusija od Irana dobila raketne sisteme Fath-360, zajedno sa stotinama projektila. Evo kako taj sistem naoružanja izgleda i kako bi mogao uticati na rat u Ukrajini.