Turski odbor za konkurenciju kaznio Metu sa 18,6 miliona dolara

Iz Mete se protive odluci i kažu da poštuju privatnost korisnika.

Tursko tijelo za zaštitu konkurencije kaznilo je kompaniju Meta, u čijem su sastavu Facebook i Instagram, sa 346,72 miliona lira (18,63 miliona dolara) zbog kršenja zakona o konkurenciji.

Kompanija ima dominantnu poziciju na tržištu društvenih mreža i video oglašavanja i opstruira konkurente spajanjem podataka prikupljenih putem svojih aplikacija Facebook, Instagram i WhatsApp, navodi se u saopćenju turskih vlasti.

Tursko tijelo za zaštitu konkurencije saopćilo je da Meta mora djelovati kako bi ponovo uspostavili konkurenciju na ovim tržištima i pripremiti godišnje izvještaje o koracima koje će poduzimati u narednih pet godina, saopćilo je tijelo.

Rečeno je da je kazna zasnovana na prihodu kompanije u 2021.

Glasnogovornik kompanije Meta rekao je u srijedu da se ne slažu sa nalazima turskog tijela. Naveli su da Meta štiti privatnost korisnika i pruža ljudima transparentnost i kontrolu nad njihovim podacima, dodajući da će kompanija "razmotriti sve opcije".

U 2021., nadležno tijelo za zaštitu konkurencije u Turskoj pokrenulo je istragu o WhatsApp-u, a zatim i o Facebooku. Ranije je WhatsApp zatražio od korisnika da pristanu da dopuste Facebooku prikupljanje korisničkih podataka kao što su brojevi telefona i lokacije, što je promjena koja je uvedena globalno.

Pročitajte i ovo: Parlament Turske usvojio sporni zakon o borbi protiv dezinformacija

Društvene mreže su u fokusu pažnje u Turskoj, koja je prošle sedmice usvojila zakon kojim se novinari i korisnici društvenih mreža kažnjavaju do tri godine zatvora zbog širenja "dezinformacija".

Analitičari kažu da je malo vjerovatno da će društvene mreže u potpunosti poštovati zakon koji od njih zahtijeva da uklone "dezinformacijski" sadržaj i dijele korisničke podatke s vlastima.

Izvor: Reuters