Linglong i zvanično radi u Zrenjaninu

Ulaz u fabriku Linglong, 13. septembar 2024.

Kineska fabrika guma Linglong zvanično je počela sa proizvodnjom u petak, 13. septembra, u Zrenjaninu na severu Srbije, iako bar jedan od tri njena pogona radi već više od godinu dana - proizvodi i izvozi gume.

Na ceremoniji pokretanja serijske proizvodnje predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je u pitanju investicija vredna milijardu dolara.

Kako je rekao, fabrika se prostire na 370.000 kvadratnih metara, a u njoj je trenutno zaposleno preko 1.200 srpskih radnika.

"Ova kompanije će samo za godinu dana 500 miliona evra da izvozi iz Srbije", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije na ceremoniji pokretanja serijske proizvodnje, 13. septembar 2024.

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming poručio je da je trenutno najvažniji zadatak sprovođenje strateškog konsenzusa predsednika Kine i Srbije i dalje jačanje saradnje i razmene između dve zemlje.

Na ceremoniji je potpisan Memorandum o razumevanju o dodatnim ulaganjima u Republici Srbiji između Srbije, Zrenjanina i kompanije Linglong Tire, kao i Memorandum o razumevanju o strateškoj saradnji između kompanije Linglong Tire, Univerziteta u Pekingu Jiaotong i Univerziteta u Novom Sadu.

Vaš browser nepodržava HTML5

U Srbiji otvorena kineska fabrika guma: Šta je sporno?

Zvaničnom pokretanju proizvodnje guma u fabrici Linglong prisustvovali su i ministarka životne sredine Irena Vujović, ministarka privrede Adrijana Mesarović i predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković.

Međutim, snimanje pogona omogućeno je samo pojedinim medijima.

opširnije Otvaranje fabrike guma u Srbiji koja već radi, izveštaji o zagađenju nedostupni

Pet godina dugu izgradnju ove fabrike pratile su optužbe u vezi sa lošim uslovima rada zaposlenih na izgradnji fabrike, sumnje na prinudni rad, prigovori na kršenje zakona u oblasti gradnje i zaštite životne sredine.

Zvanične reakcije kompanije na te optužbe bile su retke, a obezbeđenje kineskog investitora je u više navrata onemogućavalo novinarima i nevladinim organizacijama komunikaciju sa zaposlenima i prilaz fabričkom kompleksu.

O tome šta se dešava u fabrici koja je opasana zidinama visokim tri metra, a izgrađena na poklonjenom državnom zemljištu od gotovo sto hektara, uz 75 miliona evra odobrenih državnih subvencija, ne zna se mnogo.

Između ostalog, nije poznato šta podrazumeva pokretanje proizvodnje, imajući u vidu da, prema istraživanju novinara RSE, od tri planirana proizvodna pogona fabrike u Zrenjaninu jedan pogon nije izgrađen, drugi nema upotrebnu dozvolu, a u trećem je proizvodnja guma počela još pre godinu i po dana.

Linglong je, kako se navodi u finansijskom izveštaju kompanije, tokom 2023. godine proizveo i prodao gume u vrednosti od 3,3 milijarde dinara (oko 29 miliona evra).

Tokom 2023. godine kineska fabrika Linglong je pokrenula proizvodnju guma za teretna vozila i autobuse.

Fabrika guma kineske kompanije "Shandong Linglong Tire" u Zrenjaninu deo je inicijative "Pojas i put", kojom Kina nastoji da poveća ulaganja i uticaj kroz infrastrukturne projekte u državama širom sveta.

Izgradnja fabrike ugovorena je još 2018. potpisivanjem Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i kineske kompanije Linglong.

Zaključkom iz februara 2019. Vlada Srbije proglasila je ovaj projekat projektom od nacionalnog značaja.

Fabrika Linglong u Zrenjaninu zvanično je otvorena 13. septembra.