'Šokiraš me, majke mi': Zlatno doba sarajevske rock scene

Trenutna postavka sastoji se od dvije izložbe.
"Šokiraš me, majke mi" prikazuje zlatno doba sarajevske rock scene od 1980. do 1992. godine. Jedna od grupa koje su u to vrijeme djelovale u Sarajevu je i Plavi orkestar.
 

Na izložbi je predstavljena bogata tadašnja demo scena Sarajeva, kao i fanzini, koji su se počeli objavljivati dolaskom panka i novog vala.

 

Među pjevačima koji su se isticali u sarajevskoj školi je i Zdravko Čolić. Pored popularnog Čole, tu je i Dino Merlin, koji je ustupio svoj mantil.

"U početku je to išlo poprilično sporo, ali kada nam je, na primjer, Dino Merlin ustupio svoj plašt sa početka karijere, koji je u duhu njegovog nadimka Merlin, i kada smo kasnije tražili od nekoga drugog nešto, onda smo se pozvali na plašt Dine Merlina i na njegovu susretljivost da nam to da", objašnjava Igor Mišić, koordinator projekta Ex-Yu rock centra.
Na fotografiji pokazuje dio izložbe sa predmetima Bijelog dugmeta.
 

Većina posjetilaca je između 18 i 25 godina, kaže Mišić. "To nam je iznimna čast i iznimno drago. To su mlađi ljudi za koje smo mi kolektivno mislili da više vole neke druge pravce muzike. A kada na sve to kažem da čak 30 do 40 posto posjetilaca nije iz Sarajeva, onda ova statistika dobija na još većem značaju."
 

Među izložbenim predmetima je i fotografija singl ploče sarajevske grupe Crvena jabuka i njenog prvog pjevača Dražena Ričla.

Bijelo dugme je bila jedna od najpoznatijih sarajevskih grupa sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka. 

Među predmetima je i ugovor "Bijelog dugmeta" sa britanskom producentskom kućom o korištenju njihovog studija.
 

Grupa Zabranjeno pušenje je sa svirkama počela 1980. godine.

Izložbom Ex Yu rock centra, kako kaže Mišić, želi se sačuvati od zaborava nekadašnja sarajevska pop-rock scena.