Sud u Strazburu naložio Srbiji da ne proteruje kurdsku porodicu

Sudnica u Evropskom sudu za ljudska prava, fotografija iz 2022. godine

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu naložio je Srbiji da se uzdrži od proterivanja kurdskih državljana, majke sa dvoje maloletne dece, sa aerodroma Nikola Tesla u Tursku, gde bi mogli da budu izloženi političkom i etničkom progonu, saopštio je 26. septembra nevladin Centar za istraživanje i razvoj društva (IDEAS).

Kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao Nikola Kovačević iz IDEAS-a, ova porodica je bila zadržana na aerodromu od 23. do 25. septembra, kada su, po nalogu Evropskog suda za ljudska prava, pušteni na slobodu.

Oni se sada nalaze u Srbiji na bezbednom.

U saopštenju IDEAS-a podsećaju da je ovo druga privremena mera koju je Evropski sud za ljudska prava doneo u odnosu na Srbiju za nešto više od mesec dana, zbog postupanja Stanice granične policije Beograd na aerodromu Nikola Tesla, a osma ukupno od 2013. godine.

Pročitajte i ovo: 'Ne mogu ni da odem, ni da ostanem', posle tri godine kurdski političar i dalje zaglavljen u Srbiji

"Ova odluka Evropskog suda ukazuje na sistemsku praksu odbijanja pristupa teritoriji i postupku azila osobama koje su u potrebi za međunarodnom zaštitom", piše u saopštenju.

Kako dodaju, poslednja privremena mera koju je izrekao Evropski sud za ljudska prava "potvrđuje nalaze svih relevantnih međunarodnih tela da se izbeglice na aerodromu 'Nikola Tesla' arbitrarno zatvaraju, da im se uskraćuje pristup pravima osoba lišenih slobode, kao i pravo na pristup teritoriji i postupku azila".

Pročitajte i ovo: NVO upozorava da policija u Srbiji 'proizvoljno' označava strance kao bezbednosni rizik

"Takođe, praksa je i da se ljudi, bez omogućene usluge prevodioca, nasilno ukrcavaju na letove i vraćaju na teritoriju onih država gde im preti opasnost po život, rizik od mučenja, arbitrarnog zatvaranja i kršenje prava na pravično suđenje", piše u saopštenju.

IDEAS podseća na preporuke Komiteta za ljudska prava UN, Komiteta protiv torture UN, kao i Specijalnog izvestioca za torturu, koji od 2015. godine kontinuirano kritikuju postupanja u ovakvim i sličnim slučajevima.