Evropski parlament odobrio Ukrajini zajam od 35 milijardi evra

Ruska imovina vredna više od 200 milijardi evra zamrznuta je u EU pošto je Rusija u februaru 2022. godine pokrenula agresiju na Ukrajinu.

Evropski parlament odobrio je u utorak plan Evropske unije da iskoristi zamrznuta sredstva ruskih centralnih banaka kako bi Ukrajini odobrili zajam u vrednosti od 35 milijardi evra.

Parlamentarci su sa 518 glasova za, 56 protiv i 61 uzdržanim, podržali zajam Kijevu koji je time prošao i poslednji zakonodavni korak nakon što su vlade EU ranije ovog meseca usaglasile plan.

Ruska imovina vredna više od 200 milijardi evra zamrznuta je u EU pošto je Rusija u februaru 2022. godine pokrenula agresiju na Ukrajinu.

Grupa G7 planira da obezbedi ukupni zajam od 50 milijardi dolara kako bi pomogla Ukrajini, uz izmirenje obaveza od profita koje generišu zamrznuta ruska sredstva u Zapadu.

Ukrajinski premijer Denis Šmigalj zahvalio je Evropskom parlamentu na odobrenju plana.

"Ovaj doprinos EU deo je zajma G7 od 50 milijardi dolara. Pomoći će u rešavanju hitnih finansijskih potreba Ukrajine u suočavanju s brutalnim ratom punog obima koji vodi Rusija", napisao je Šmigalj na društvenoj mreži X.

Ruski vršilac dužnosti stalnog predstavnika pri EU Kiril Logvinov optužio je Uniju da vrši "ekonomsku kriminalnu radnju globalnog obima" koristeći zamrznuta ruska sredstva za finansiranje Ukrajine, prenela je ruska novinska agencija TASS.

Pročitajte i ovo: Britanija najavljuje zajam za oružje Ukrajini od 2,4 milijarde dolara

Velika Britanija najavila je da će Ukrajini dati zajam od 2,26 milijardi funti (2,4 milijarde dolara) za nabavku više sistema naoružanja.

Saopštenje dolazi dok se kijevske snage bore protiv žestoke ruske ofanzive na istoku, i dok se suočavaju sa svakodnevnim udarima na gradove i energetsku infrastrukturu.

U poslednjem takvom napadu tri osobe, među kojima i jedno dijete, ubijene su 22. oktobra u jugoistočnoj regiji Sumy, koja se graniči s Rusijom, izvestile su regionalne vlasti.

Pročitajte i ovo: Dijete među troje poginulih u ruskom napadu na ukrajinsku regiju Sumi