EU premešta ključne ministarske sastanke iz Budimpešte u Brisel

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, 11. juli 2024.

EU će održati sledeće sastanke ministara spoljnih poslova i odbrane u Briselu umesto u Budimpešti, u "simboličnom" ukoru Mađarskoj zbog njene odmetničke diplomatije u pogledu Ukrajine, izjavio je u ponedeljak visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell).

Promena mesta sastanaka od 28. do 30. avgusta predstavlja udarac reputaciji Mađarske samo nekoliko nedelja pošto je preuzela rotirajuće predsedavanje Evropskom unijom.

Pročitajte i ovo: Odgovor Brisela na Orbanovu 'mirovnu misiju'

Mađarski premijer Viktor Orban razgnevio je skoro sve svoje partnere iz EU time što je samostalno otišao u Moskvu kako bi ispitao put ka okončanju rata u Ukrajini.

Orban – koji je najbliži saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina u EU – takođe je optužio EU da vodi "proratnu politiku" šaljući vojnu i finansijsku podršku Kijevu.

On je više puta kočio napore Brisela da kazni Kremlj i da pomogne Ukrajini u njenoj borbi protiv invazionih snaga.

"Mogu da kažem da su sve države članice – sa jednim jedinim izuzetkom – veoma kritične prema ovakvom ponašanju", rekao je Borelj posle predsedavanja sastankom ministara spoljnih poslova EU u Briselu.

"Putin je taj koji je ratna strana. Jedini koji provocira je Putin, koji poziva na podelu Ukrajine kao preduslove za bilo kakve razgovore i bilo kakvo primirje", rekao je on.

Stav Orbanove vlade "mora da ima neke posledice", rekao je Borelj, dodajući da se Mašarskoj mora "poslati signal, čak i ako je to simboličan signal".

"Mislim da je bilo mnogo prikladnije da se pokaže taj osećaj i da se sazovu naredne sednice spoljnih i odbrambenih saveta u Briselu", rekao je on.

Borelj je rekao da je 25 od 26 članica EU u ponedeljak kritikovalo Orbanovu inicijativu, koju je Budimpešta nazvala "mirovnom misijom".

Samo je Slovačka podržala stav Mađarske.

"U potpunosti podržavamo Mađarsku i inicijativu za mir“, rekao je slovački ministar unutrašnjih poslova Matuš Sutaj Estok dok je u ponedeljak ulazio na sastanak EU za unutrašnje poslove.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Layen) naložila je evropskim komesarima da izbegavaju sastanke EU koji se održavaju u Mađarskoj i da na njih pošalju niže rangirane službenike.

Pročitajte i ovo: Visoki zvaničnici EU bojkotuju sastanke u Mađarskoj posle Orbanove posete Putinu

"Rusija se oslanja na to da Evropa i Zapad omekšaju, a neki u Evropi se poigravaju", rekla je ona u Evropskom parlamentu prošlog četvrtka, neposredno pre nego što joj je potvrđen još jedan petogodišnji mandat na mestu šefice EU.

Izvor: AFP