Pregovori Evropske svemirske agencije i SpaceX-a o uklanjanju otpada u svemiru

Pogled na Zemlju iz svemira (fotoarhiva)

Evropska svemirska agencija (ESA) pregovara sa SpaceX-om o mogućnosti da se ta kompanija američkog milijardera Elona Muska pridruži međunarodnoj povelji o smanjenju svemirskog otpada, rekao je a Reuters glavni direktor agencije, Josef Aschbacher.

Agencija koja obuhvaća 22 zemlje predvodi jednu od nekoliko inicijativa da se smanji svemirski otpad koji kruži oko Zemlje od ranijih misija te ugrožava aktivne satelite.

Aschbacher je kazao da se 110 zemalja i entiteta pridružilo ESA-inoj povelji "Zero Debris", čiji je cilj zaustaviti stvaranje novog svemirskog otpada do 2030. godine.

Na pitanje je li povelju potpisao i SpaceX, čiji sateliti sada čine gotovo dvije trećine aktivnih svemirskih letjelica u niskoj orbiti, rekao je: "Još ne, ali pregovaramo s njima".

"To je povelja koja se razvija i nastavit ćemo postavljati ta pitanja jer su od temeljne važnosti", dodao je.

SpaceX nije odgovorio Reutersu na zahtjev za komentarom.

čitajte Četiri astronauta otišla u prvu privatno finansiranu šetnju svemirom

Od gotovo 10.300 aktivnih satelita u orbiti, oko 6300 pripada SpaceX-ovoj konstelaciji Starlinku, navodi su Američkih svemirskih snaga.

Kina je počela lansirati vlastitu konstelaciju kako bi konkurirala Starlinku, a to čini i Amazon, koji bi ovog desetljeća trebao lansirati više od 3.000 satelita za svoju konstelaciju Kuiper.

Amazon je potpisao povelju, rekao je Aschbacher.

U orbiti se trenutno nalazi 18.897 krhotina koje se može pratiti, ističe Jonathan McDowell, astronom s Harvarda koji prati takve objekte.

Ne postoje međunarodni zakoni o svemirskom otpadu, ali zemlje i svemirske agencije počele su posljednjih godina razrađivati prijedloge i nacionalna pravila za rješavanje tog problema.