Predsednica Evropske komisije najavila 160 miliona evra pomoći Srbiji za energente

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom obilaska radova na izgradnji gasnog interkonektora Srbija-Bugarska, 28. oktobar 2022.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula Von der Leyen) izjavila je da će Srbija dobiti 160 miliona evra direktne pomoći da se izbori sa energetskom krizom.

"Mislim da je ovo neophodno da bi Srbija, kao i druge zemlje, mogla da pomogne ugrožene članove društva i mala i srednja preduzeća", rekla je Fon der Lajen 28. oktobra u Nišu na jugu Srbije, u zajedničkom obraćanju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Fon der Lajen je navela da je nabaka gasa iz više izvora je od suštinske važnosti i da prevelika fokusiranost na Rusiju nije dobra.

Ona je pozvala Srbiju da se pridruži Evropskoj uniji u zajedničkoj nabavci gasa.

"Ova energetska kriza dolazi od strašnog rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine i on menja bezbednosnu sliku celog kontinenta. Zato je za Evropsku uniju više nego ikad važno da ulaže u svoje partnere. EU jeste i ostaće najvažniji politički i ekonomski partner Srbije", rekla je Fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije je najavila i 500 miliona evra bespovratnih sredstava, koja će biti uložena u infrastrukturu.

Vučić je zahvalio Fon der Lajen i Evropskoj uniji na "ogromnoj podršci i pomoći".

"Kada vam neko daje novac, a nije vam tražio za to bilo šta, morate da kažete ogromno hvala. To za nas jeste veliki novac i olakšaće probleme sa kojima se suočavamo", rekao je Vučić.

Predsednica Evropske komisije obišla je sa predsednikom Srbije radove na izgradnji gasnog interkonektora Srbija-Bugarska.

Pročitajte i ovo: Pušten u rad gasni interkonektor Bugarska - Grčka

Radovi na izgradnji počeli su prvog dana februara, i trebalo bi da budu završeni do septembra 2023. godine.

Vučić je tokom predstavljanja projekta predsednici Evropske komisije rekao da bi trebalo da se izgradi i oko 70 kilometara gasovoda prema Severnoj Makedoniji i da ta zemlja da uradi još 23 kilometra.

Gasovod je deo šire inicijative Evropske unije – Južnog gasnog koridora, koja za cilj ima smanjenje zavisnosti Evrope od ruskog gasa.

Evropa se suočava sa energetskom krizom usled rata u Ukrajini, koji je februara započela Rusija.

Najavljeno je da će snabdevanje gasom za grejanje, ali i električnom energijom tokom ove zime biti otežano.

Predsednica Evropske komisije i predsednik Srbije sa delegacijama u obilasku radova na gasnom interkonektoru Srbija-Bugarska, 28. oktobar 2022.

Ponovljen poziv Srbiji da uskladi spoljnu politiku

Na pitanje o odbijanju Srbije da se pridruži sankcijama koje je Rusiji uvela EU, Fon der Lajen je rekla da se proces proširenja zasniva na zaslugama, i da je to u rukama zemlje koja želi da se pridruži.

Ona je ponovila važnost usklađivanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije.

"Mi računamo na vas kao na pouzdanog partnera, jer zajedno možemo da branimo zajedničke principe", rekla je Fon der Lajen.

Ona je pozdravila najavu da će vizna politika Srbije biti usklađena sa politikom EU do kraja godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je razumeo poruku predsednice Evropske komisije.

"Usaglašavamo se sa viznom politikom, gledaćemo po svim ostalim pitanjima kako što brže možemo da napredujemo prema Evropskoj uniji. A mislim da je ovo što radi predsednica Fon der Lajen veliki i važan signal za građane Srbije", rekao je Vučić.

'Verujem u skori dogovor o tablicama na Kosovu'

Predsednica Evropske komisije je izrazila uverenje da će "vrlo uskoro" biti pronađeno rešenje u sporu oko preregistracije automobilskih tablica na Kosovu.

U ponedeljak, 31. oktobra, ističe rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS.

"Evropska unija i njeni pratneri intenzivno rade na pronalaženju rešenja o registarskim tablicama i ja sam duboko uverena da postoji rešenje, imamo dobru volju na obe strane", rekla je ona.

Pročitajte i ovo: Incidenti na severu Kosova uoči isteka roka za preregistraciju vozila

Dodala je da je za konkretno rešenje potrebna konstruktivnost i fleksibilnost obe strane.

"Teški su razgovori, nadamo se da ćemo imati vrlo uskoro konkretno rešenje ono što nam je potrebno je konstruktivnost i fleksibilnost obe strane, zato je važno da obe strane pristupe ovoj temi na način na koji ćemo zajedno pronaći rešenje", rekla je predsednica Evropske komisije.

Predsednik Srbije izjavio je da je zabrinut kada je reč o pregovorima sa Kosovom, ali i da će "uraditi sve što može da sačuva mir i stabilnost".

"Najmanje nam je stalo do bilo kakvih ekskalacija, problema i trenzija i nadam se da ćemo sa vama moći da pronađemo neki put da bi mir i stabilnost u celom regionu mogli da sačuvamo", rekao je Vučić.

Fon der Lajen je u posetu Srbiji došla u okviru zapadnobalkanske turneje.

Pročitajte i ovo: Kosovo dobija 75 miliona eura od EU za ublažavanje energetske krize

Tokom posete Prištini, 27. oktobra, poručila je da je mesto Kosova u EU i da Unija bez Kosova nije potpuna, ocenivši da je Priština napravila veliki napredak na evropskom putu.

Ona je podvukla da Kosovo zaslužuje bezvizni režim, te da ima saveznika u njoj po tom pitanju.

Fon der Lajen je u Beograd došla iz Sarajeva, gde je razgovarala sa članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Prethodno je posetila i Severnu Makedoniju i Albaniju, a zapadnobalkansku turneju završava 29. oktobra u Crnoj Gori.