Viši javni tužilac najavio opsežnu istragu o svim napadima tokom Evroprajd šetnje

Vaš browser nepodržava HTML5

Trasom Evroprajda u centru glavnog grada Srbije

Viši javni tužilac u Beogradu poručio je da će poduzeti sve da otkrije i procesuira osobe koje su izazvale nasilje u subotu tokom šetnje u okviru Evroprajda.

​"Naročito ističem da će tužilaštvo sve raspoložive kapacitete usmeriti ka utvrđivanju svih relevantnih okolnosti napada na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) na Autokomandi, napada i pretnji koji su upućivani novinarima, kao i pojedinim učesnicima manifestacije 'Europrajd'", rekao je viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović, saopšteno je iz Tužilaštva.

Pročitajte i ovo: Uz incidente održan Evroprajd u Beogradu, premijerka zahvalila policiji

U saopštenju se navodi još kako će Više javno tužilaštvo na otkrivanju i procesiuranju osoba koje su preduzele akte nasilja raditi u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Viši javni tužilac je pozdravio krajnje profesionalno, savesno i odgovorno postupanje pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su, kako ističe, još jednom pokazali sposobnost da održe javni red i mir, navedeno je u saopštenju Tužilaštva.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin u subotu naveče rekao je da je u neredima povređeno 13 policajaca i oštećeno pet policijskih vozila. On je u bolnici obišao povređene policajce i rekao da je beogradska policija pokazala da se ne plaši "ni pritisaka ni huligana".

Šetnja u okviru Evroprajda 2022. održana je u subotu, 17. decembra u Beogradu.

Parada ponosa u slikama

Pripadnici LGBT+ populacije prošetali su izmenjenom trasom od Ustavnog suda do obližnjeg parka na Tašmajdanu gde je održan koncert. U šetnji su učestvovale i diplomate i evropski predstavnici.

Šetnja je održana uz jako policijsko obezbeđenje i sporadične incidente sa desničarima. Organizatori Evroprajd šetnje bili su suočeni sa velikim protivljenjem ultradesničara, ali i Srpske pravoslavne crkve.

Beograd je bio ovogodišnji domaćin Evroprajda, međunarodnog događaja posvećenog LGBT+ pravima.