Organizatori Evroprajda ponovo prijavili šetnju 

Policija ispred infocentra Evroprajda u Beogradu, 28. avgust 2022.

Organizatori Evroprajda podneli su 16. septembra nadležnim institucijama novu prijavu šetnje u okviru te manifestacije.

Goran Miletić, koordinator Evroprajda 2022, izjavio je na konferenciji za medije ispred Vlade Srbije da će se učesnici okupiti i ukoliko policija ponovo zabrani šetnju.

On je objasnio da će se 17. septembra učesnici skupiti ispred Ustavnog suda i krenuti u protestnu šetnju.

"Krenućemo simbolično ispred Ustavnog suda; institucije koja je četiri puta proglasila ovakve zarbane (Parade ponosa) neustavnim", rekao je Miletić.

On je najavio i da će organizatora Ustavnom sudu podneti novu predstavku i tražiti da oceni zabranu Evroprajda 2022.

Pročitajte i ovo: Evropska komesarka: LGBTIQ prava su ljudska prava

Miletić je naveo i da misli da će policija biti prisutna i obezbeđivati skup i pozvao sve da dođu na događaj.

Pre događaja, predstavnici Evropske asocijacije prajdova Vladi Srbije su predali peticiju sa 27 hiljada potpisa, kojima se traži da se omogući održavanje šetnje u okviru Evroprajda.

Grupa od 45 nevladinih organizacija 16. septembra ujutro saopštilo je da su potpisali pismo podrške Evroprajdu.

"Državne institucije Republike Srbije dužne su da procesuiraju one koji predstavljaju bezbednosni rizik i i da omoguće slobodu okupljanja pripadnicima i pripadnicama LGBTIQ+ zajednice kao i svim saveznicima i saveznicama", navodi se u saopštenju, koje su, između ostalih potpisali Inicijativa mladih za ljudska prava, SHARE fondacija, Fond za humanitarno pravo, CRTA, Žene za mir.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je 13. septembra zabranilo održavanje šetnje u Beogradu 17. septembra, koja je deo Evroprajda 2022 – evropske manifestacije posvećene LGBT+ pravima čiji je glavni grad Srbije ovogodišnji domaćin.

Organizatori Europrajda su saopštili da je Ministarstvo untrašnjih poslova (MUP) odbilo njihovu prvu žalbu na policijsku zabranu Prajd šetnje u Beogradu.

U toku 15. septembra oglasilo se i Više javno tužilaštvo u Beogradu, koje je saopštilo da su zaprećene prekršajne kazne ako se ne poštuje odluka policije kojom su zabranjene šetnja u okviru Evroprajda i desničarski skup "antiglobalista", najavljene za 17. septembar.

Zabrana je naišla na osudu zvaničnika Evropske unije, kao i međunarodnih i domaćih organizacija za ljudska prava.

Policija je zabranila i skup neformalne desničarske grupe "Antiglobalisti", zakazan za isti dan kad i Evroprajd šetnja. Ta grupa je proteklih sedmica u Beogradu organizovala skupove protiv Evroprajda, nazvane "litijama".

Policija je u odluci obrazložila da postoji visok rizik da će bezbednost učesnika obe šetnje na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i bezbednost drugih građana.

Vaš browser nepodržava HTML5

Mapiranje onlajn pretnji i govora mržnje uoči Evroprajda

I