SAD i UK javno povezuju bivšeg FSB-ovca s ruskim hakerima

Članovi hakerske grupe Evil Corp Maksim Jakubec (crveno), Viktor Jakubec (žuto) i Artem Jakubec (zeleno)

Američke i britanske vlasti po prvi su put javno povezale bivšeg oficira ruskih specijalnih jedinica s jednom od najzloglasnijih svjetskih skupina koje su širile tzv. ransomware, zloćudni program koji zaključava korisnikov kompjuter.

Objavile su i dodatne dokaze o vezama, formalnim i neformalnim, između ruskih obavještajnih agencija i kriminalnih skupina, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Eduard Benderski, koji je služio u elitnoj jedinici Vympel pri Federalnoj sigurnosnoj službi (FSB), identificiran je još 2019. kao svekar Maksima Jakubeca, navodnog osnivača Evil Corpa, čiji je malware korišten diljem svijeta za zaključavanje korporativnih računalnih sustava, nakon čega je tražena otkupnina.

Jakubec je oženio Benderskijevu kćer Alionu na raskošnoj svadbenoj ceremoniji u predgrađu Moskve 2017. godine, prema fotografijama i videosnimkama koje je otkrio Radio Slobodna Evropa (RSE).

Eduard Benderski sa suprugom Zanom na venčanju Maksima Jakubeca i Aljene Benderske

U optužnici podignutoj u decembru 2019. protiv Jakubeca, Ministarstvo pravosuđa SAD-a navelo je da je on pružio "izravnu pomoć zlonamjernim kibernetičkim naporima ruske vlade, naglašavajući kibernetičke kriminalce koje je angažirala ruska vlada za vlastite zlonamjerne svrhe".

Ali ni američki ni britanski dužnosnici, koji su sankcionirali Jakubeca i Evil Corp., nisu dali pojedinosti Jakubecovih veza s ruskom vladom.

Međutim, 1. oktobra Ministarstvo financija SAD-a i britanska Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala javno su potvrdili Benderskog kao Jakubecovog tasta, nazvavši ga "ključnim pokretačem Evil Corpa."

Pročitajte i ovo: Fotografije s venčanja ukazuju na veze optuženog za sajber krađe i FSB-a

"Benderski je iskoristio svoj status i kontakte kako bi olakšao razvoj odnosa Evil Corpa s dužnosnicima ruskih obavještajnih službi. Nakon sankcija i optužnica protiv Evil Corpa i Maksima u decembru 2019., Benderski je iskoristio svoj opsežni utjecaj kako bi zaštitio grupu", saopćilo je Ministarstvo financija.

Nakon sankcija i optužnica protiv Evil Corpa i Maksima u decembru 2019., Maksim je potražio Benderskija. Benderski je iskoristio svoj široki utjecaj kako bi zaštitio skupinu, uključujući i svog zeta, tako što je starijim članovima osigurao da ih ne progone ruske policijske vlasti", tvrdio je Odjel.

Benderski je također, prema Ministarstvu financija SAD-a, bio ključan u posredovanju u poslovnom dogovoru između Jakubeca i Dmitrija Kozaka, dugogodišnjeg pomoćnika predsjednika Vladimira Putina, kao i Germana Grefa, sadašnjeg izvršnog direktora državnog bankarskog diva Sberbank.

Britanska Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala najavila je usporedne sankcije protiv Benderskog, Jakubeca i više od desetak drugih pojedinaca za koje je rekla da su povezani s Evil Corp.

Benderski nije javno komentirao te navode, a RSE ga nije mogao pronaći za komentar. Jakubec, koji je ranije bio vidljivo prisutan na društvenim mrežama, pokazujući svoju ljubav prema utrkama skupih sportskih automobila, gotovo je nestao iz javnosti od podizanja optužnice 2019. godine.

Odjel je također naveo da je Jakubecov otac Viktor pomogao osigurati tehničku opremu svom sinu, čime je pomogao u širenju tzv. ransomwarea.

U saopćenju Ministarstva financija detaljno su navedene druge navodne veze između Jakubeca i istaknutih insajdera ruske vlade. Odjel tvrdi da Jakubec koristi svoje zaposlenje u ruskoj tvrtki da pokrije svoj rad s Evil Corpom. Tvrtku, nazvanu National Engineering Corporation, osnovao je sin bivšeg glavnog tužitelja Juri Čaika.

S tim u vezi, Ministarstvo pravosuđa SAD-a objelodanilo je optužnicu, prvi put podignutu u martu 2023., koja tereti Rusa po imenu Aleksandar Riženkov za urotu za njegov rad s Evil Corp. Riženkov je, rekli su dužnosnici, bio "dugogodišnji suradnik i drugi zapovjednik" za Jakubeca.

Riženkov je, navodi britanska Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala u svom saopćenju, odgovoran za pridruženi dio tzv. ransomwarea pod nazivom LockBit.

Benderski je također povezan s ubojstvom u Berlinu 2019. godine bivšeg čečenskog terenskog zapovjednika Zelimkana Kangošvilija, prema izvješću istraživačke skupine Bellingcat. Agent FSB-a po imenu Vadim Krasikov osuđen je za ubojstvo Kangošvilija i odslužio je nekoliko godina u njemačkom zatvoru prije nego što je pušten u avgustu u sklopu velike razmjene zatvorenika sa Zapadom.

Prema Bellingcatu, Benderski je izravno nadzirao pripremu za ubojstvo.