EULEX raspoređuje dodatne snage na Kosovo

Rezervna policijska jedinica sastavljena od 92 pripadnika evropskih žandarmerijskih snaga iz Portugala, Francuske i Italije privremeno će biti raspoređena na Kosovu u narednim nedeljama, kako bi se ojačali kapaciteti postojeće Specijalizovane policijske jedinice Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX), saopšteno je iz ove jedinice.

Evropske žandarmerijske snage su operativne, unapred organizovane, jake i brzo rasporedive interventne policijske snage.

Očekuje se da će prvi tim rezervne policijske jedinice na Kosovo stići u ponedeljak, 14. marta.

Pročitajte i ovo: Ukrajinci tvrde da je oslobođena cijela kijevska regija, evakuisano 4.200 ljudi na istoku zemlje

Dodaje se da će ova rezervna jedinica pružati podršku EULEX-u u ispunjavanju zadataka, te da će kao druga instanca, ukoliko bude potrebe, reagovati kako bi obezbedila bezbednosno okruženje.

Policija Kosova je prva koja reaguje oko neke bezbednosne situacije, dok je EULEX-ova Specijalizovana policijska jedinica druga instanca za reagovanje na bezbednosne situacije na Kosovu i pruža stalnu podršku kapacitetima Policije Kosova za kontrolu masa i nemira kroz savetovanje i zajedničku obuku.

Na Kosovu je prisutna i vojna misija NATO-a, KFOR koja predstavlja treću instancu za reagovanje na bezbednosne situacije na Kosovu.

“EULEX-ova redovna specijalizovana policijska jedinica broji 105 poljskih policajaca stacioniranih u Mitrovici. Rezervna jedinica, koju je obezbedila EUROGENDFOR, sastoji se od 92 žandarma: 42 iz Portugalije, 28 iz Francuske i 22 iz Italije. Oni će biti smešteni u bazi za podršku EULEX-u, koja se nalazi u Kosovu Polju i biće pod komandom EULEX-a”, navodi se u saopštenju.

“Raspoređivanje rezervne jedinice pokazuje odlučnost EULEX-a da nastavi da podržava stabilnost Kosova i doprinosi bezbednosti žena, muškaraca, devojčica i dečaka iz svih zajednica na Kosovu”, dodaje se u saopštenju.

Prethodno je prošle nedelje širom Bosne i Hercegovine raspoređeno 500 dodatnih vojnika koji su pristigli u okviru pojačanja Evropskih vojnih snaga (EUFOR Althea).

Pročitajte i ovo: EUFOR najavio intenzivnije patroliranje vojnika u BiH

Tada je saopšteno da je raspoređivanje rezervi i njihove opreme širom BiH, uključujući laka oklopna vozila, mera predostrožnosti i proporcionalna mera koja pokazuje odlučnost EUFOR-a da održi sigurno i bezbedno okruženje.

Dodatne snage EULEX-a i EUFOR-a na Kosovo i u Bosnu i Hercegovinu stižu nakon što je Rusija 24. februara izvršila invaziju na Ukrajinu.

EUFOR-ovo pojačanje na ceremoniji u Butmiru